viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.08.23 @ 13:15

Broj vatrogasaca u Europskoj uniji postaje sve manji, iako se ona suočava sa sve većim požarima kao rezultatom klimatskih promjena.

Blok je prošle godine brojao ukupno 360.000 vatrogasaca, 2.800 manje nego 2021. godine, prema novim podacima koje je objavio statistički ured EU Eurostat.

OGLAS

,,Smanjenje broja vatrogasaca usred klimatske krize recept je za katastrofu”, rekla je u utorak Esther Lynch, generalna tajnica Europske konfederacije sindikata.

OGLAS

Ona je kazala da je povećan rizik od požara uzrokovan klimatskim promjenama svima bio jasan ovog ljeta.

OGLAS

,,Moramo osigurati da naše vatrogasne službe imaju osoblje i resurse koji su im potrebni za obavljanje posla koji spašava živote”, dodala je, pozivajući zemlje da pojačaju ulaganja u njihove vatrogasne postrojbe.

Prema Eurostatu, deset zemalja smanjilo je broj vatrogasnih stanica i vatrogasaca između 2021. i 2022. godine, a najveći pad zabilježen je u Francuskoj, Rumunjskoj, Portugalu, Slovačkoj, Bugarskoj i Belgiji.

Broj vatrogasaca u Francuskoj pao je za 5.400, dok su Rumunjska i Portugal otpustili 4.250 i 2.907 vatrogasaca. Druge zemlje su, međutim, povećale svoje sustave: Španjolska je dodala 617 vatrogasaca u istom periodu, dok je Italija dodala 546.

Oglasi
LM