viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.23 @ 21:11
OGLAS

U situaciji u kojoj se očekuje usporavanje gospodarskog rasta na svjetskoj razini, pa tako i u BiH, koja je uvelike ovisna o ekonomskim kretanjima zemalja okružja, odnosno članica Europske unije općenito, bit će od ključnog značaja održati gospodarsku aktivnost unutar zemlje dovoljno živom kako bi se razina zaposlenosti održala, a možda i podignula stepenicu više, piše Večernji list BiH.

Podsjećamo, Svjetska banka nedavno je objavila kako se u ovoj godini očekuje da će u 2023. rast realnog BDP-a usporiti na 2,5 posto kako rast privatne potražnje bude usporavao, kao posljedica smanjenja realno raspoloživog prihoda i kako se deficit neto izvoza bude povećavao zbog slabog rasta glavnih izvoznih tržišta.

OGLAS

Investicijski ciklus

OGLAS

U tom kontekstu iznimno je bitno održati investicijski ciklus, pa tako i ulaganja u energetsku i prometnu infrastrukturu. U ovoj godini, kako je nedavno potvrđeno Večernjem listu, otvorit će se šest novih gradilišta za ukupno 75 kilometara buduće autoceste. Među njima je i dionica Medakovo – Ozimica ukupne dužine 21,3 kilometra, a na kojoj će raditi Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A. S., a radi se o najvećem investicijskom ugovoru u posljednjih 30 godina u BiH te projektu kojim će se na višu razinu podignuti gospodarski potencijali ovoga dijela BiH. Uz početak radova na dionici Ozimica – Poprikuše, realizira se plan da sjeverni dio koridora od Sarajeva do Doboja bude završen do kraja 2025. godine. Za jug BiH valja naglasiti kako se u ovoj godini očekuje početak gradnje na tunelu Prenj, kao i dionicama Mostar sjever – Mostar jug, Mostar jug – Kvanj te Kvanj – Buna. Večernji list imao je uvid u program javnih investicija Federacije BiH 2023. – 2025. u kojemu je vidljiv niz investicijski vrijednih projekata koji se trenutačno realiziraju i za koje će se u ovoj godini izdvojiti značajna sredstva, kao i projekata koji su dobili odobrenje. Program javnih investicija Federacije BiH za razdoblje 2023. – 2025. godine sadrži 135 projekata s ukupnom vrijednosti u iznosu 17,39 milijardi KM. Od ovog iznosa 8,604 milijarde KM ili 49,5% odnosi se na 71 kandidirani projekt; 6,691 milijarda KM ili 38,5% na 57 projekata u provedbi i 2,101 milijarda KM ili 12% na sedam odobrenih projekata. U ovoj godini, kada govorimo o odobrenim, kao i projektima koji su u provedbi, zajedno se planira izdvajanje oko 1,3 milijarde KM: Kada je riječ o odobrenim projektima, u ovoj bi se godini trebalo utrošiti 605,98 milijuna maraka, i to najvećim dijelom u realizaciju nekoliko strateški značajnih projekata iz područja cestogradnje na koridoru Vc. Ipak, sredstva će se izdvojiti i za druge namjene koje se odnose na sustav jačanja socijalnog i zdravstvenog stanja stanovništva. Kao podrška zapošljavanju -dodatno financiranje planira se izdvajanje 13,56 milijuna maraka, a za unaprjeđenje sustava zdravstvene zaštite 5 milijuna maraka.

OGLAS

Provedba

U provedbi je pak 57 projekata iz različitih sektora i s različitim stupnjem iste, a plan je da se u ovoj godini investira 754,84 milijuna maraka. Za promet i opskrbu planirano je ulaganje 375,13 milijuna maraka, za proizvodnju i opskrbu energijom 321,24 milijuna maraka, vodoopskrbu i sanitaciju 19,54 milijuna, humanitarnu pomoć 13,71 milijun, poljoprivredu 3,36 milijuna, građevinarstvo 16,79 milijuna te vladin sektor i civilno društvo 5,08 milijuna KM. Od aktivnosti koje se realiziraju u ovoj godini, a nisu u domeni velikih infrastrukturnih prometnih objekata, valja navesti nastavak izgradnje regionalnog vodovoda “Plava voda”, projekte energetske učinkovitosti u BiH, odnosno u javnim objektima u Federaciji BiH, razvoj ruralnog poduzetništva i poljoprivrede, projekt registracije nekretnina, modernizaciju crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM