viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.11.23 @ 10:09

Glavni grad Bosne i Hercegovine ovog jutra je treći grad na svijetu po zagađenosti zraka, odmah iza New Delhija i Lahorea.

Stanovnici Sarajeva navikli su, tokom zimskih mjeseci, da grad drži neslavnu visoku poziciju na skali najzagađenijih svjetskih gradova. S dolaskom hladnog vremena, zrak u studenom, prosincu i siječnju zna biti označen kao “vrlo nezdrav” što je slučaj i ovog jutra.

OGLAS

Zbog toga su izdana upozorenja o kojim treba voditi računa kada je kvalitet zraka ocijenjen najlošijom ocjenom.

OGLAS

,,Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani”, upozoravaju iz Eko akcije.

OGLAS

U Sarajevu su najzagađenija područja kod mjernih stanica kod Veleposlanstva SAD-a i Otoke, dok je kvalitet zraka označen kao “Nezdrav” kod Vijećnice, Bjelava i na Ilidži.

Općepoznato je da je loš kvalitet zraka, zbog čega su i izdana prethodna upozorenja, utječe na zdravlje ljudi. Aerozagađenje predstavlja koncentraciju štetnih materija preko tolerantne granice koje direktno oštećuje i pogoršava zdravlje ljudi, dok se njegovo indirektno djelovanje ispoljava putem štetnog utjecaja na domaće životinje i vegetaciju.

Oglasi
LM