viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.23 @ 07:59
OGLAS

Podaci sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine jutros pokazuju da najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,31 KM.

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama. Smanjenje cijena je uvjetovano padom cijene barela nafte koja se na svjetskim burzama kreće blizu 75 dolara, ali i time da na tržištu postoje ogromne količine ovog proizvoda.

OGLAS

Iako je gorivo u odnosu na prošlu godinu pojeftinilo skoro za 1 KM, cijene ostalih proizvoda u trgovinama ne padaju.

OGLAS

Građani se nadaju da će pad cijena goriva konačno izazvati lančanu reakciju odnosno pojeftinjenje drugih proizvoda i usluga. Logičan je zaključak da kada poskupljuje gorivo, povećavaju se i cijene ostalih proizvoda. Ali kada cijena goriva pada, cijene proizvoda se ne vraćaju na staro.

OGLAS

Naravno, treba reći da stručnjaci smatraju da se formiranje cijena ne može promatrati “crno-bijelo”, jer cijene ne ovise samo od goriva, ali treba vidjeti da li su spremni ljudi iz oblasti trgovačkih lanaca i trgovina da zajedno sa zaduženim Ministarstvom rade na tim pitanjima.

O svim aktualnostima koje se tiču cijena goriva, građani BiH mogu pratiti nove informacije i putem mobilne aplikacije. Za praćenje cijena na benzinskim pumpama u FBiH trebate instalirati aplikaciju “FMT FBiH oil info” (dostupna i za Android i za iOS) dok je u RS-u riječ o aplikaciji “BPS RS” (samo Android).

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM