viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.02.23 @ 21:11
OGLAS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se na konferenciji za novinare u Kijevu povodom prve godišnjice rata u Ukrajini. Na početku svog obraćanja rekao je da je “pobjeda neizbježna” ako svi ukrajinski partneri “urade svoju domaću zadaću”. Također je naglasio da želi da Latinska Amerika, Afrika, Kina i Indija sudjeluju u ukrajinskoj mirovnoj formuli.

,,Te su zemlje također vrlo važne”, rekao je, dodavši kako bi želio organizirati samit sa zemljama Latinske Amerike i Ukrajinom, prenosi Sky News. Novinari su Zelenskog pitali o ratnim zločinima i može li se optuženima suditi u Ukrajini, na što je on odgovorio da je potreban poseban sud i mehanizam kako bi Rusija odgovarala za svoje postupke u Ukrajini.

OGLAS

,,To je ogroman posao i radimo na tome”, rekao je Zelenski. Rekao je da je rat pokazao “slabosti” u unutrašnjim institucijama Ukrajine, EU i europskih zemalja. Ukrajinski predsjednik također je komentirao navode da bi Kina mogla slati oružje Rusiji kao i vijestima o kineskom mirovnom planu. ,,Kina je počela govoriti o Ukrajini i mislim da je to dobra stvar. Ali zapravo se postavlja pitanje što će te riječi pratiti. Koraci koje treba poduzeti, to je ono što je važno”, rekao je on.

OGLAS

Kazao je kako se planira sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da bi to bilo “korisno za obje zemlje i globalnu sigurnost”.

OGLAS

,,Koliko mi je poznato, Kina poštuje povijesni integritet. Stoga Kina mora dati sve od sebe da se Rusija povuče s našeg teritorija jer to znači poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dodao je.

Kada su ga novinari upitali koji trenutak iz rata mu je bio najteži, Zelenski je odgovorio, pokolj u Buči.

Novinari su ukrajinskog predsjednika upitali postoji li mogućnost da Rusija napadne i neku drugu zemlju.

,,Nažalost da. Vjerujem da je to moguće i da bi se to moglo dogoditi. Putin se želi pohvaliti uspjesima i pobjedama. Toga neće biti na ratištu u Ukrajini. Možda bi mogao imati uspjeha u zemljama koje su bile pod utjecajem Moskve prije rata ili sovjetskih vremena, kazao je Zelenski.

Upozorio je da će Rusija “krenuti na države NATO-a ako SAD napusti Ukrajinu”. Odbacio je tvrdnju ruskog ministarstva obrane da Ukrajina namjerava preuzeti kontrolu nad otcijepljenom regijom Moldavije, Pridnjestrovljem. Rekao je kako je ta regija teritorija Moldavije.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM