viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 19.11.23 @ 13:41

Ministarstvo financija i trezora BiH pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizičke osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Ova olakšica podrazumije da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana”, rekao je ministar Srđan Amidžić novinarima u Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako je ovo značajna potpora za sve one koji nisu riješili svoje stambeno pitanje.

,,Na, recimo, 100 tisuća KM svatko tko bi ovako rješavao stambeno pitanje imao bi uštedu od oko 14,5 tisuća KM. Složit ćete se da je to ozbiljna potpora”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

,,Za ovo će trebati vrijeme i potpora svih političkih stranaka u BiH, a ovo podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda”, kazao je ministar.

Amidžić je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima financija Republike Srpske i FBiH, Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH te Odjelu za makroekonomsku analizu UNO BiH.

Oglasi
LM