viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.09.23 @ 11:18
OGLAS

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu jučer je predstavljena online platforma E-prijava. Radi se o platformi koju je kreirao projekt Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA, i koja će doprinijeti sustavnom pristupu financiranju mjera energetske efikasnosti u BiH, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

OGLAS

Javni poziv

Prvi takav primjer bit će dodjela grant sredstava Europske unije za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim poduzećima(MMSP). Za ovu namjenu, Europska unija izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM za domaćinstva i 12,9 milijuna KM za mikro, mala i srednja poduzeća. U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti.

OGLAS

– Očekujemo da će ovaj paket podrške Europske unije kao i IT sustav za njegovu implementaciju, doprinijeti unaprijeđenju energetske efikasnosti za minimalno 2600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja poduzeća. Zahvaljujem se Europskoj uniji na vrlo vrijednoj pomoći građanima i gospodarstvu, te projektu Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme – istakao je ministar Lakić i dodao da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

OGLAS

Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović, naglasila je da USAID već dugo godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti.

OGLAS

Implementacija mjera

– Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog financijskog mehanizma putem kojeg bismo uspješno, na sistemski način provodili sve programe financiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP-u. Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti – kazala je Gavrilović te dodala da se platforma E-prijava osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Platformu E-prijava pripremio je Projekt Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH te uz podršku Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM