viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 23.11.23 @ 21:08

Pripadnici Gorske službe spašavanja “Prenj” iz Konjica pronašli su u četvrtak navečer francuskog državljanina koji ih je ranije toga dana pozvao i javio da je promrznut i da ne zna gdje se nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 23. studenoga, oko 16 sati, zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć, naveli su iz GSS-a “Prenj” Konjic”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli njihovi pripadnici sa svojim medicinskim timom.

“Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, klizište, vododerine i snijeg, koje su se morale prijeći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došla iz pravca Jablanice, u namjeri da se spusti u Konjic, ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubila i uspjela je pozvati pomoć”, kazali su iz GSS-a “Prenj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izjavi francuskog državljanina, on se kreće od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima.

“Medicinski tim GSS-a ‘Prenj’ je ukazao pomoć planinaru, gdje su mu konstatirane promrzline ekstremiteta i hitno je pokrenuta transport evakuacija prema bolnici u Konjicu”, potvrdili su na svojim društvenim mrežama.

U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a “Prenj” Konjic sa svojim medicinskim timom, a akcija je završena u 20 sati.

Oglasi
LM