viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.05.23 @ 05:53
OGLAS

Bosna i Hercegovina nalazi se na trusnom tlu te se na njezinu području gotovo svakodnevno javljaju u prosjeku tri potresa intenziteta manjeg od 3 stupnja Mercallijeve ljestvice koje registriraju samo instrumenti.

OGLAS

Snažniji potresi su relativno rijetki, međutim, posljednjih godina uočljivo je pojačano seizmološko djelovanje, što potvrđuje niz jačih potresa, od kojih su neki odnijeli i živote.

Da je BiH područje na kojem se i ubuduće mogu očekivati potresi, pokazuje i karta koju su izradili istraživači na projektu koji financira EU, a koja pokazuje koji su dijelovi Europe najviše ugroženi potresom. Navedena karta pokazuje da su Italija, Balkan, Grčka, Bugarska, Rumunjska i Turska među najizloženijim regijama kontinenta.

OGLAS

Jadranska obala ugrožena

Među ugroženim regijama je, kako se vidi na karti koju je objavila Europska komisija, i Hercegovina.

OGLAS

Naime, tu je rizik od potresa umjeren do visok. Istu sudbinu dijeli i veći dio jadranske obale, napose Dalmacije, a ugroženo je i područje Zagreba. Prikazana europska karta seizmičkog rizika prikazuje kretanje tla za koje se očekuje da će biti dosegnuto ili premašeno s vjerojatnošću od 10 posto u 50 godina. Plave boje označavaju područja relativno niske opasnosti, žute do narančaste boje označavaju područja umjerene opasnosti, a crvene boje označavaju područja visoke opasnosti.

OGLAS

Tu su i područja ljubičaste zone, gdje su potresi vjerojatniji i gdje mogu izazvati najveću štetu. Kako se navodi na službenoj stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, teritorij BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu.

Općenito gledano, ovo područje tektonski je vezano uz veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaja), preko teritorija Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) prelazi južnim dijelom teritorija, gdje skreće k sjeverozapadu. Osim ovog globalnog rasjeda, postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjolučki).

Duž svih tih rasjeda mogu se generirati potresi razorne jačine. Osim toga, na području planine Treskavice (koja je zbog toga i dobila ime) registrirana je epicentralna zona vrlo snažnih potresa. Na svim ovim područjima, prema našoj povijesnoj arhivi, javljali su se potresi magnitude više od 3 stupnja po Richteru ili više od 5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u epicentru.

Jaki potresi

Također, na teritorijima Dubrovnika, Makarske, Knina i Crne Gore javljaju se potresi razorne snage koji mogu imati značajne posljedice i na teritorij BiH.

,,Od 1900. godine, tj. od kada se na ovom području potresi instrumentalno registriraju, zabilježena su 1084 potresa čija je magnituda bila iznad 3 stupnja po Richteru ili intenziteta većeg od 5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno to su potresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM