OGLAS
Vrijeme objave: 28.09.21 @ 01:03
OGLAS

Nedavno istraživanje australijske znanstvene agencije utvrdilo je da postoji znanstveni razlog zašto djeca ne vole brokule, što je zapravo posljedica bakterija u ustima koje u kombinaciji s enzimima zeljastog povrća proizvode neugodan miris.

OGLAS

Umjesto da su samo izbirljivi, istraživanja pokazuju da bi mogao postojati znanstveni razlog zašto mladi i odrasli ne vole grupu zeljastog povrća koja također uključuje karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterija u slini mogu proizvesti neugodne mirise u ustima. No, iako djeca često odbijaju jesti ovo povrće, čini se da odrasli mogu naučiti tolerirati mirise s vremenom, piše Klix.ba.

OGLAS

Pišući u Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su otkrili da roditelji i njihova djeca imaju slične nivoe mirisa, sugerirajući da dijele istu vrstu bakterija u ustima. Također su otkrili da visoki nivoi uzrokuju da djeca ne vole povrće.

OGLAS

“Interakcije između zeljastog povrća i ljudske sline mogu utjecati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati s individualnom percepcijom i sviđanjem”, rekli su.

OGLAS

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i djece, posebno majki i djece.

Prema znanstvenicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris na koji djeluje enzim u biljci. To je također slučaj za isti enzim koji proizvode bakterije u oralnim bakterijama nekih ljudi.

Iako su prethodna istraživanja pokazala da odrasli imaju različite nivoe ovog enzima u slini, nije bilo poznato vrijedi li to za djecu i utječe li na njihove prehrambene preferencije.

U istraživanju su identificirali glavne spojeve u sirovom i kuhanom karfiolu i brokuli koji stvaraju miris. Zatim su zatražili od 98 parova djece i roditelja, s djecom od šest do osam godina, da ocijene ključne spojeve mirisa.

Prema istraživanju, djeca čija je slina proizvela velike količine spojeva sumpora najviše nisu voljela sirovo povrće, ali taj odnos nije ustanovljen kod odraslih koji bi s vremenom mogli naučiti tolerirati aromu.

Rezultati pružaju novo potencijalno objašnjenje zašto neki ljudi vole povrće, a drugi, posebno djeca, ne, kažu istraživači.

OGLAS
blaz_750x200
OGLAS
Oglasi
LM