viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.09.23 @ 10:50
OGLAS

U Federaciji BiH još je uvijek na snazi Odluka o ograničenim maržama za naftne derivate donesena još u travnju 2021. godine. Prema toj Odluci maksimalan iznos marže u veleprodaji je 6 feninga dok u maloprodaji marža može iznositi maksimalno 25 feninga po litri.

OGLAS

Broj prekršaja je znatno smanjen iako je isprva bilo dosta izbjegavanja tog ograničenja, pojašnjava pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo. U prvoj godini od donošenja odluke izdano je oko 500.000 KM prekršajnih naloga. U zadnje vrijeme toga je sve manje što znači da je postignuta zadovoljavajuća disciplina i pridržavanje odluke koja je na snazi. Istaknula je kako su cijene u Federaciji BiH uvijek najniže ili među najnižima. “Tako da recimo u srpnju ove godine što se tiče BMB- 95 Federacija BiH imala je najniže cijene”, dodaje Maslo. Ističe da, ako se usporede cijene u BiH s drugim zemljama u regiji, s višim cijenama slijede Sjeverna Makedonija, Slovenija, zatim Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Albanija. Ipak, činjenica je da cijene rastu pa je prosječna maloprodajna cijena litre BMB 95 krajem kolovoza od 2,77 KM viša za 7, 36 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je isto tako 31. kolovoza cijena navedenog derivata niža za 7, 05 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz kolovoza 2022. godine. Što se tiče dizela prosječna cijena je 2, 80 KM po litri i ta prosječna cijena je viša za 12 posto u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, 31. kolovoza cijena dizela je niža za 13,04 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz 2022. godine.

Javnost često bune podaci da cijene sirove nafte padaju dok cijene goriva na benzinskim crpkama rastu. U Ministarstvu trgovine pojašnjavaju kako ta dva pojma sirove nafte i naftnih derivata kao gotovog proizvoda valja razdvojiti jer se cijene formiraju na različite načine. Naime, za sirovu naftu postoje odgovarajuće burze, najpoznatija je Londonska, gdje na cijenu utječe odnos ponude i potražnje, tečaj dolara kao i kompletna geopolitička situacija. Sirova nafta kada se proda po tim burzovnim cijenama dalje ide tankerima i to je onda proces koji traje i nekoliko tjedana. Potom zemlje OPEC-a, koje izvoze skoro 40 posto ukupne svjetske nafte, najmanje dva puta godišnje održavaju sastanke u Beču kada donose odluke vezane za proizvodnju i izvoz sirove nafte. Na zadnjem sastanku u travnju ove godine odlučili su smanjiti proizvodnju za blizu 1,4 milijuna barela dnevno što predstavlja oko 3,5 posto ukupnog izvoza. Maslo ističe kako bi se do konca godine trebao izraditi Prednacrt novog Zakona o kontroli cijena s jasnijim odedbama kojima bi se proširile mjere neposredne kontrole te definirale kaznene odredbe koje su u postojećem zakonu relativno niske.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM