viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.09.23 @ 15:46

Prema novom istraživanju, redovno konzumiranje tjestenine zapravo ne dovodi do gomilanja kilograma. Zapravo, moglo bi biti sastavni dio zdrave prehrane i pomoći u gubitku težine.

,,Tjestenina je osnovni ugljikohidrat u mnogim kulturama, ali je upletena u prekomjernu težinu i gojaznost zbog svoje pozicije rafiniranog ugljikohidrata”, napisale su nutricionistice Lisa Sanders i Joanne Slavin u studiji objavljenoj u MDPI.

OGLAS

Dvojac je analizirao 38 objavljenih studija koje su se bavile unosom tjestenine i tjelesnom težinom kod odraslih i djece i otkrili da “obrasci ishrane s visokim sadržajem tjestenine općenito nisu povezani sa izgledima za prekomjernu težinu ili gojaznost ili su obrnuto povezani”.

OGLAS

Drugim riječima, nisu našli nikakvu vezu između toga koliko su ljudi konzumirali tjestenine i njihove šanse za prekomjernu težinu.

OGLAS

Ustvari, jedna od studija koju su istraživali čak je sugerirala da “tjestenina može biti uključena u zdravu prehranu i da ne doprinosi debljanju ili ometa gubitak težine”, napisali su nutricionisti.

Istraživači su analizirali samo podatke koji se tiču ​​obične bijele tjestenine, umjesto tjestenine od cjelovitog zrna ili bez glutena i rezanaca od jaja ili riže.

Tjestenina ima tendenciju da bude loša zbog toga što sadrži bijeli ugljikohidrat, za koji se općenito smatra da ima malo nutrijenata i vlakana, te da ima visok glikemijski indeks (GI).

Čini se da istraživanje Lise i Joanne pokazuje da je tjestenina nepravedno sjedinjena zajedno s namirnicama poput bijelog kruha, riže i krumpira.

,,Klinička ispitivanja dosljedno pokazuju da tjestenina ima niži glikemijski odgovor u poređenju sa sličnom škrobnom hranom, kao što su riža, krumpir, kruh i rezanci”, napisali su.

Način na koji kuhate i servirate tjesteninu može utjecati na vaš struk više od same hrane, sugeriraju nutricionisti. Kuhanje tjestenine mijenja strukturu škroba kako bi se lakše svarila.

Trebalo bi da kuhate tjesteninu al dente, to zadržava dio otpornog škroba u nekuhanoj tjestenini, što se u probavnom sustavu teže razlaže u glukozu, pa je stoga manje vjerojatno da će utjecati na nivo šećera u krvi.

Oglasi
LM