viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 15:45

Ideja da Aerodromi Republike Srpske odnosno Aerodrom Banja Luka bude prepušten koncesionaru na upravljanje je sve izvjesnija. Nakon posjete francuske kompanije Vansi ranije ove godine iz Beograda je u Banja Luku stigao i prijedlog za poslovanje.

Potvrda za ovo stiže od ministra prometa i veza Republike Srpske Nedeljkа Čubrilovićа koji je izjavio da je beogradski aerodrom poslao prijedlog za poslovanje Aerodroma u Banja Luci.

OGLAS

Čubrilović je u intervjuu za Glas Srpske pojasnio da je zaprimljen prijedlog beogradskog aerodroma Nikola Tesla kako bi trebalo “riješiti” stvari u Aerodromima Republike Srpske.

OGLAS

– Beogradski aerodrom je napravio jedan izuzetan model i u razgovoru sa njima uvidjeli smo da upravo oni mogu, sa svojim iskustvom i znanjem koje imaju, da pomognu u modeliranju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo – rekao je Čubrilović.

OGLAS

U lipnju su aerodrom u Mahovljanima i Banja Luku posjetili predstavnici kompanije Vansi (VINCI Airports), koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla u Beogradu. Na čelu delegacije bio je direktor za SAD, Sjevernu i Istočnu Europu i Jugoistočnu Aziju, Emanuel Menanto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je tada da postoji ideja da se Aerodrom Banja Luka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Iz Vansija su na medijska pitanja o tome da li planiraju da dostave ponudu za preuzimanje banjalučkog aerodroma rekali da za sada ne žele komentirati ovu temu.

Francuski Vansi je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U ožujku 2018. godine preuzeli su Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva financiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Oglasi
LM