OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.23 @ 20:40
OGLAS

BiH očekuje vrlo zahtjevan posao u nastavku puta prema Europskoj uniji, odnosno otvaranju pregovora o članstvu. Ključno će biti ispuniti 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije iz 2019. godine i to po mogućnosti do kraja godine. A koliko smo do sada u tom pogledu ispunili i koliko je u svemu tome značajan posljednji sastanak političkih lidera u srpnju, provjerio je Goran Kutle.

OGLAS

Bosna i Hercegovina na jesen očekuje novu ocjenu Europske komisije o napretku u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta unutar redovitog godišnjeg izvješća. Stoga domaće vlasti zasigurno očekuje zahtjevan posao u predstojećem razdoblju. Iz Direkcije za europske integracije izdvajaju neka bitna pitanja iz prioriteta koje smo do sada ispunili.

Učinjeni su i određeni koraci kroz usvajanje bitnih dokumenata na još nekoliko prioriteta od strane Vijeća ministara, a konkretniji rezultati se očekuju u predstojećem razdoblju. A Koliko je efekta imao posljednji sastanak političkih lidera u srpnju, pokazat će nam vrlo bitna sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta zakazana za 22. kolovoza, na kojoj se očekuje i usvajanje nekoliko zakona koji su sukladni europskim prioritetima.

OGLAS

Osim državnih vlasti, učinkovitost se očekuje i od nižih razina vlasti, a posebno entitetskih. A svoj stav oko ispunjavanja europskih prioriteta dali su i izaslanici u federalnom Domu naroda koji dolaze iz vladajuće koalicije, Irfan Čengić (SDP BIH), Ilija Nakić (HDZ BiH) i Aljoša Čampara (NIP).

OGLAS

Ključno je naglasiti i kako bi Bosna i Hercegovina otvorila pregovore o članstvu u Europskoj uniji potrebno je uz ispunjavanje domaće zadaće političkih dužnosnika u BiH i imati suglasnost svih 27 zemalja članica Europske unije. Ili pojednostavljeno, moramo nešto sami napraviti kako bi nas onda i drugi podržali.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM