viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.08.23 @ 07:29

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je jučer u izjavi za Fenu da su predstavnici Bosne i Hercegovine na Strateškom forumu u Bledu imali niz bilateralnih sastanaka na kojima su prezentirali pozitivan napredak koji se događa u BiH nakon dugo vremena.

Naveo je da je ovaj skup važna diplomatska aktivnost kojoj prisustvuje veliki broj visokih dužnosnika iz regije, Europske unije i ovog puta i udaljenih zemalja koje pokazuju snagu i važnost ovog procesa.

BiH predstavljena na strateškom forumu

Zato je vrlo važno da je i Bosna i Hercegovina predstavljena na ovom strateškom forumu u okviru čega su predstavnici BiH, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto i Konaković imali niz bilateralnih sastanaka u okviru kojih su pokazali dinamiku koja se u BiH ovih dana aktivno događa.

– Većina naših sugovornika izrazila je veliko zadovoljstvo da imamo spremnih pet zakona usvojenih na Vijeću ministara i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i s velikim nestrpljenjem čekamo njihovo usvajanje na sutrašnjoj sjednici Doma naroda PSBiH – dodao je Konaković.

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga BiH mogla dobiti i službene pohvale i iz Bruxellesa, sjedišta Europske komisije.

Kazao je da je pored najavljenog izdvajanja 14,5 milijardi eura za narednih sedam godina za zapadni Balkan kao vid podrške integraciji, danas razgovarano i o novih šest milijardi od kojih je dvije milijarde grant sredstava, a četiri milijarde za projekte na prostoru zapadnog Balkana koje bi trebale ubrzati i olakšati tranziciju u EU.

Bolji ambijent za investitore

– Na ta način moguće je zapravo napraviti bolji ambijent za investitore, a onda smo imali nekoliko uvjeravanja da bi velike kompanije, nakon dugo vremena, mogle ponovo svoja postrojenja i industrije prebacivati na prostor zapadnog Balkana iz udaljenih azijskih zemalja – pojasnio je.

Kaže da su to ustvari argumenti koji trebaju sve političare držati budnim i fokusiranim na ove procese, pozivajući da se izbjegavaju konflikti i populizam u političkom trenutku koji se ne pruža Bosni i Hercegovini tako često.

Napomenuo je i da su BiH skupo koštale propuštene prilike poput Travanjskog paketa, Butmirskog procesa i nekih drugih sastanaka koji nikada nisu realizirani, dodajući da je, među ostalima, i to razlog zašto je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu zemalja svijeta po odlasku ljudi.

Iskoristiti ovaj trenutak

Smatra da je sada zaista vrijeme da se iskoristi ovaj trenutak i da svi političari u BiH, a posebno je pozvao političare iz oporbenih stranaka, konstruktivnim dijalogom i prijedlozima, doprinesu da dokumenti koji se usvajaju budu bolji, ali da se ne blokira njihovo usvajanje.

– Do kraja ove godine imamo priliku isporučiti ono što se od nas očekuje na europskom putu, a onda već od rujna, kad se piše izvještaj o Bosni i Hercegovini u njenom napretku ka EU, BiH bude nagrađena odlukom da se otvaraju pregovori s Europskom unijom, što bi se zaista moglo zvati povijesnim trenutkom – ističe Konaković.

Kaže da je tijekom foruma iskorištena i prilika da se predstavnicima Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Ljubljani razgovara o procesima koji se događaju, zbog čega je ocijenio da je u pitanju jedna vrlo uspješna diplomatska misija.

– Još je mnogo njih pred nama, ali ipak potrebno je fokus zadržati na pet zakona za koje ćemo sutra, nadam se, moći konstatirati da su veliki napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Konaković je sudjelovao na Međunarodnoj godišnjoj konferenciji Bled Strategic Forum 2023., koji se ovaj put održao pod motom “Solidarnost za globalnu sigurnost”, a govorio je na panel diskusiji o temi “Zapadni Balkan: Sve se mijenja, ali sve ostaje isto”.

Ministar je imao više bilateralnih susreta, među ostalim, s državnom tajnicom za europska pitanja pri francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove Laurence Boone.

Bledski strateški forum je globalna platforma za generiranje ideja i razmjenu pogleda na suvremeno društvo i njegovu budućnost. Posvećen je stvaranju održivog svijeta nudeći strateške poglede i rješenja za najhitnija pitanja.

Oglasi
LM