viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.22 @ 08:58

Pred početak nove turističke sezone, domaći ugostitelji su na mukama. Stranice oglasa i Facebook grupe preplavljene su oglasima ugostitelja. Konobari, kuhari i šankeri trenutno su najtraženiji radnici u našoj zemlji.

– Odlazi po pet-šest radnika, dođe tek dvoje. Konstantno su raspisani oglasi za prijem radnika, kako šankera, konobara, recepcionera, održavanja, ali nikako da dobijemo broj radnika koji nam je potreban – kazao je jedan poznati ugostitelj.

S druge strane postoje i pozitivni primjeri gdje vlasnici ugostiteljskih objekata zadržavaju radnike na dugoročnoj osnovi, no tu se radi o uređenim poslovnim pričama s vizijom koji radnicima nude uvjete koje ne mogu odbiti.

Odlazak radnika van BiH desetkovao je domaće tržište. U Sindikatu kažu da su plaće i uvjeti rada glavni razlog odlaska radnika. Statistika kaže da je prosječna plaća radnika u ugostiteljstvu od 600 do 1.000 KM.

Pojedini ugostitelji rješenje vide u školovanju stručnog kadra i poboljšanju uvjeta rada.

Da bi poboljšali uvjete, ugostiteljima, koji još skupljaju gubitke uzrokovane pandemijom, neophodna je pomoć nadležnih. Pojedine lokalne zajednice nastoje ponuditi rješenje kroz programe podrške zapošljavanju i jednokratnu pomoć, ali to je, imajući u vidu razmjere štete, ugostiteljima nedovoljno.

OGLAS
Oglasi
LM