viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.11.23 @ 15:14

Prva javna aukcija će se održati 7. prosinca 2023. godine (četvrtak) u zgradi Županijskog poreznog uredu Zenica.

Porezna uprava Federacije BiH, Županijski porezni ured Zenica, oglasio je prodaju zaplijenjene imovine dva rudnika u Federaciji BiH. Prodaja se organizira radi namirenja dužnih poreznih obveza poreznog obveznika, putem prve javne aukcije.

OGLAS

Prodaje se imovina Rudnika mrkog ugljena “Kakanj” ukupne vrijednosti 6.367.700 KM, izvještava BiznisInfo.ba.

OGLAS

Riječ je o tri lota koja pripadaju pogonu Stara jama. Svaki obuhvaća po kuću, zgradu i dvorište, u vrijednosti od po 1,7 milijuna KM, 2,1 milijuna KM i 2,5 milijuna KM, na adresi 7. Muslimanske brigade b.b.

OGLAS

Također se prodaje imovina Rudnika mrkog ugljena “Zenica” u vrijednosti od 2.296.200 KM. Riječ je o nekretnini povrišine čak 73.788 metara kvaratnih koja pripada Rudniku Stranjani.

Prva javna aukcija će se održati 7. prosinca 2023. godine (četvrtak) u zgradi Županijskog poreznog uredu Zenica.

Inače, oba ova rudnika posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, te spadaju u najveće poreske dužnike u entitetu.

Prema posljednjim podacima koje su objavljeni, a koji pokazuju stanje na dan 30. rujna ove godine, rudnik Zenica ima dug od oko 150 milijuna KM, a rudnik Kakanj oko 91 milijun KM, podsjeća BiznisInfo.

Riječ je o listi poreznih obveznika s iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, trošarinsa i drugih naknada. Na toj listi se rudnik Zenica nalazi na 3. a Kakanj na 7. mjestu najvećih dužnika u Federaciji.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH u razdoblju siječanj – rujan 2023. godine, ostvarila gubitak od oko 50 milijuna KM. Trend negativnog poslovanja prouzročenog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, bit će nastavljen i do isteka godine.

Negativno poslovanja prouzročeno je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka ugljena iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do rujna ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javnu opskrbu.

Oglasi
LM