viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.03.23 @ 11:51
OGLAS

Predsjednik Udruge banaka BiH Berislav Kutle izjavio je Feni da nije realno da se ponovi bankarska kriza slična onoj iz 2008. godine, iz više razloga.

OGLAS

– Prvi razlog je što je ova kriza nastala na totalno drugačiji način, a drugi što su odmah države stale iza banaka. Tim potezom država, situacija u SAD-u se već stabilizirala, a isto se očekuje i u Švicarskoj – kaže Kutle. Dodao je da je jasno da će posljedice ove krize osjetiti građani tih zemalja, kao i da će morati mijenjati bankarsku regulativu kako se to ne bi ponovilo.

– Ne možemo uspoređivati rad tih banaka s našim bankarskim sustavom. Najveći postotak poslova koji te banke obavljaju nepoznat je za naše bankarstvo i tržište – naveo je Kutle.Istknuo je da je teško egzaktno odgovoriti na pitanje o stabilnost bankarskog sustava u Europi i svijetu bez podrobnijih podataka o bilancama banaka i spremnosti država za intervenciju, ali da je očigledno da se veliki dio banaka ponaša po sustavu “prevelike smo pa ne možemo propasti” jer bi se njihovim padom srušile ekonomije tih država.

OGLAS

– Jasno je da u tim državama, kojim smo se mi divili, postoji ‘prenapuhan’ bankarski sustav koji može puknuti ili će biti podložan intervenciji države. Treba očekivati u narednom periodu još takvih banaka, ali isto tako i intervenciju država – tvrdi Kutle. Po njegovim riječima, nerealno je očekivati ikakav direktni negativan utjecaj tih događaja na naše bankarstvo.

OGLAS

– Bankarstvo kod nas funkcionira na totalno drugim principima – konzervativnim, uz izuzetno likvidan, kapitaliziran i profitabilan sustav koji ulijeva povjerenje građanima i pravnim subjektima. Nikakvih negativnih pojava zbog te krize na našem bankarskom tržištu nema i nije realno očekivati drugačije – poručio je Kutle.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM