viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.05.22 @ 18:20

Projekat – uređenje Ramskog trga u Prozoru i novoprojektirani objekat kulturno – umjetničkog centra je nastao kao odgovor na natječaj koji je raspisan u gradu Prozoru. Naime, grad Prozor, je u skorije vrijeme prezentirao široj okolini, novoprojektirani objekat općine, te je daljnjom analizom uvidio mogućnost uređenja prostora koji se nalazi odmah do novog objekta. Zbog toga su postavili odredbe koje bi gradu pružile jedan novi fokus i reper, a to je trg i kulturno – umjetnički centar.

“Uvidjevši potencijal u pomenutom zadatku, formirali smo jedno sažeto i konceptualno čisto rješenje koje ne samo da ispunjava pomenute odredbe, nego i pomjera granice u smislu tretiranja prostora i korištenja istog. Prva odredba projektiranja jeste bio obuhvat koji svojim gabaritima nije mogao da podnese funkcije koje su bile zadane. Zbog toga su vršene analize saobraćaja gdje je optimizirajući saobraćajnice i uspostavljajući jednosmerne ulice, obuhvat dodatno proširen, te smo omogućili nesmetan prolaz ka podzemnoj garaži, koja je u ovom prostoru zaista neophodna. U takav koncept smo uključili i postojeću podzemnu garažu novoprojektiranog objekta općine”, navode iz Ledić arhitekture, čiji je projekt odabran na natječaju.

OGLAS

“Ono čime smo se vodili tokom projektiranja jeste upravo čist i slobodan prostor, kojeg smo u ovom slučaju i obezbijedili tako da smo kulturno- umjetnički centar postavljali u krajnji dio obuhvata, na način da ono zauzima najmanju površinu, kako bi što više prostora ostalo u službi trga. Ono što obuhvat sam po sebi nameće jeste trokutasti oblik cijele zadane površine koji smo iskoristili u svrhu definiranja forme novoprojektiranog centra i time dodatno uštedili na prostoru.

OGLAS

Ono što je glavni cilj ovakvog koncepta objekta jeste upravo vertikalnost. Ukoliko posmatramo siluetu grada, vidimo kako ovom gradu nedostaje fokus u prostoru, određena vertikala koja bi u budućnosti mogla postati i reper, orijentir u prostoru. Pristup objektu je definiran kao multifunkcionalni, pristupni plato, prilagođen različitim događanjima na otvorenom. Unutar samog objekta nalazi se savremena gradska kavana kao i multifunkcionalna, svečana sala, povezana ostaklenim mostom sa postojećim objektom. Na idućim etažama, se nalazi galerijski prostor, u čijoj se unutrašnjosti odvija igra sa sjenom i zračnim prostorima.

OGLAS

Trg je prostor koji je zauzeo centralni položaj te je sa različitim denivelacijama unio dodatni akcent u prostoru. Ono što ga posebno krasi jeste taktilna mapa, skulptura i mozaik koji i na historijski način oplemenjuje prostor.

Na ovaj način smo pomjerili vlastite granice, ali i granice onoga što nam je bilo ponuđeno, te smo stvorili prostor koji je funkcionalan, praktičan, jedinstven i predstavlja prekretnicu u arhitektonskom smislu ovog prostora” navode iz Ledić arhitekture.

Treba dodati i kako je Općina Vitez najavila rekonstrukciju Gradskog trga te se idejnoj rješenje očekuje s nestrpljenjem.

Oglasi
LM