viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 06.10.23 @ 13:48

Današnjim susretom predstavnika Europskog pokreta u BiH sa načelnikom Općine Travnik i premijerom Vlade , zvanično je utvrđeno pozicioniranje glavnog sjedišta Europskog pokreta u BiH, u Travnik.

Srdačnu dobrodošlicu predstavnicima, kao i kompletnoj organizaciji Europskog  pokreta u BiH,  u Travnik poželio je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, te kazao da se nada da će dugogodišnja suradnja u cilju opće koristi svih građana BiH biti na još većem  nivou i još više plodotvornija.

Dodao je da je Europski pokret u BiH platforma  koja se može koristit ali i ne mora, ali da ukoliko postoji istinsko opredijeljenje za Europu, onda je potrebno osnažiti taj pokret i biti dio velike priče.

 “Želim da Travnik i Srednjobosanska županija budu dio jedne velike i lijepe priče o kojoj će se za 5 ili 10 godina pričati kako smo upravo mi bili jedni od rijetkih koji nismo napustili ideju Europe u njenom suštinskom smislu”, kazao je Dautović.

Premijer Vlade Tahir Lendo je istaknuo da je Europski pokret u BiH organizacija koja je nikla i stvorena na području BiH po uzoru na druge zemlje iz regije, te da predstavlja bitnu podršku svim nivoima vlasti u kreiranju Europskog i NATO puta.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog 14 godina duge suradnje sa Vladom i Travnikom, te istaknuo da ga posebno raduje što je Europski pokret u BiH dobio sjedište upravo u Travniku.

 “Izuzetno zadovoljstvo nam predstavlja to što je glavno sjedište sada u gradu vezira, gradu prve diplomatije, nobelovca Andrića, Ćire Blaževića i niza drugih zaslužnih i posebnih pregalaca, koji su Travnik učinili tako čarobnini otvorenim gradom”, rekao je Praštalo.

Evropski pokret u BiH osnovan je 2006. godine, kao jedna od prvih nevladinih organizacija, koje su svojim sopstvenim sredstvima, kao građanke i građani BiH, bez ikakve podrške stranih organizacija i institucija, pokrenuli veliki projekt podrške procesu EU integracija u BiH.

Kako je istaknuo Praštalo, Evropski pokret u BiH je uz Vijeće ministara BiH, Tanju Fajon, Miroslava Lajčaka, Valentina Inzka i druge partnere, zaslužan za ukidanje viznog režima za bh. građane, kao i za postojanje “Ordena naroda, građanki i građana”.

Oglasi
LM