viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 15.06.23 @ 14:48

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, dana 12.10.2022. godine, podiglo je optužnicu protiv Husić Munevera zbog krivičnog djela sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz članka 358. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ F BiH protiv Husić Munevera, 2001. godište, osuđivan presudom Općinskog suda u Travniku broj …….. od 05.02.2021. godine  za krivično djelo iz članka 239. stav 3. KZ F BiH uvjetnom osudom 4 mjeseca zatvora sa rokom provjere od 1 godine, što je, dana 26.07.2022. godine, oko 21,15 sati, u Zenici, u ulici Bistua Nuova kod broja 1, u neposrednoj blizini kružnog toka, Bistua Nuova, Crkvice, Prve Zeničke brigade, upravljao putničkim vozilom marke „Golf“ registracijskih oznaka ………, žute boje, vozeći iz pravca naselja Novo Radakovo, a na mjestu suvozača se nalazio H. S., kada je od strane policijskih službenika PU I Zenica, N. S., D. A., K. N., Š. N. i M. H. zaustavljan na propisani način tako što mu je policijski službenik D. A. svjetlošću baterijske lampe i tablicom sa znakom „stop“ davao znak da stane.

Ovaj to nije učinio nego je ubrzao vožnju, te naglo skrenuo prema policajcima, tako da je policajac N.S. u namjeri da izbjegne kontakt sa ovim vozilom napravio jak trzaj lijevo unazad i tom prilikom zadobio laku tjelesnu ozljedu u vidu istegnuća mišića vrata, a potom ovim vozilom udario u ruku policajca D. A., te mu na taj način izbio iz ruke baterijsku lampu i nanio laku tjelesnu ozljedu u vidu  nagnječenja-uboja u predjelu lijeve šake da bi potom nastavio vožnju u smjeru Crkvica, a nakon što su ovi policajci službenim vozilom „Golf“ reg oznaka …….. krenuli voziti za njim i pri tom uključili i zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, dajući mu znak da se zaustavi. Oglušio se na ove zapovijedi, nastavio se kretati povećanom brzinom, te je pritom preticao kolone vozila i onemogućivao policijskim službenicima da ga prestignu, te kada je naišao na već formiranu kolonu vozila na mostu u ulici Aleja Šehida, morao je zaustaviti vozilo, a kada su mu drugim službenim vozilom marke „Ford“ prišli i blokirali njegovo vozilo policijski službenici Dž. A. i V. K. naglo je svojim vozilom krenuo unazad i tom prilikom ostvario kontakt sa službenim policijskim vozilom marke „Golf“, nakon čega izašao iz svog vozila, te tom prilikom vratima udario policajca Š. N. nanijevši mu laku tjelesnu ozljedu u vidu nagnječenja-uboja u predjelu lijevog koljena. Nastavio je bježati u pravcu shopping centra „Džananović“ i dalje se oglušujući na jasne i glasne zapovijedi policijskih službenika da se zaustavi, a kada tako trčeći pao, nastavio je pružati aktivni otpor policijskim službenicima koji su ga sustigli i tom prilikom je otimajući se policijskom službeniku V. K. nanio laku tjelesnu ozljedu u vidu nagnječenja-uboja u predjelu lijeve šake nakon čega su ga ovi policajci savladali i lišili slobode, pa je, iako je bio svjestan, a što je i htio, na ovaj način, spriječio službene osobe u vršenju službene radnje, čime je počinio krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz članka 358. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ F BiH.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz članka 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definirano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.  Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih osoba, svjedoka, službenih evidencija…

Oglasi
LM