viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 04.08.23 @ 12:26

Na današnji dan 1995. godine u vojnoj operaciji “Oluja” život je izgubio pripadnik Specijalne jedinice policije “Osa” Ivo Križanac Dido.

Ovaj heroj iz srednje Bosne rođen je i odrastao u Vitezu, a početkom Domovinskog rata dragovoljno se uključio u obranu Hrvatske. Nakon obuke na Sljemenu odlazi na prvi teren u Liku gdje sudjeluje u spašavanju Hrvata koji su preko Velebita pobjegli iz lovinačkog kraja. U listopadu 1991. pristupa SJP “Osa” s kojom je sudjelovao u gotovo svim akcijama i operacijama, pa tako i “Oluji”. Nakon što se sa svojom jedinicom spustio Velebitom prema Gračacu napala ih je skupina neprijateljskih vojnika. Došlo je do žestokog okršaja u kojem je neutralizirano sedam neprijateljskih vojnika, dok je jedan u pokušaju bijega naletio na pripadnike SJP „Ris“ Kutina te je i on neutraliziran. Nažalost u ovom je okršaju smrtno je stradao i dobri duh jedinice Ivo Križanac Dido.

Jedno od sjećanja na Didu sa mnom je za potrebe monografije SJP “Osa” podijelio Sašo Smiljanić: “(…)Treninge smo nastavili na bazenu koji je otvoren nakon potpisivanja primirja (op. a. Sarajevskog primirja). Nije bilo lako, voda je bila veliki izazov za većinu njih. Naravno nisam imao milosti. Moj poznati bambusov štap, shinai, bio je u punoj upotrebi. Sjećam se kako je Ivo Križanac Dido uvijek htio plivati u prvoj traci. I tako plivaju dečki, ja se okrenem, a Dido u vodi, uz rub hoda pod vodom po rubnoj stepenici. A tu si razbojniče štap odmah radi, a naš heroj iz srednje Bosne koji je kasnije poginuo u „Oluji“ nastavlja s mukom vježbu koju tako ne voli. Naravno sav Marlboro, Stoša i ostali duhanski produkti izlaze na usta i nos.”

Posljednja fotografija Ive Križanca (drži novine) snimljena u operaciji “Oluja”

Autor teksta: Borna Marinić

Izvor: Borna Marinić: Specijalna jedinica policije “Osa” u Domovinskom ratu

Oglasi