viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 08.06.23 @ 21:37

Početak lipnja 1993. godine ostat će zauvijek upisan crnim slovima u povijest Hrvata općine Travnik. Tih su dana travnički Hrvati doživjeli nezapamćen progon i stradanja nezabilježena u novojoj povijesti.

Polaganjem vijenaca kod spomen obilkežja na Bikošima i Svetom misom zadušnicom kod spomen obilježja na Ovnaku, započelo je obilježavanje 30. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata, te početka agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik.

Neposredno prije svete mise položeno je cvijeće kod spomen obilježja “Ovnak”, gdje je pristiglo pristiglo i oko 100 sudionika pješačkog pohoda od župne crkve u Novoj Biloj (ratna bolnica) do spomen obilježja na Ovnaku.

Svake godine, 8. lipnja, u Travniku se obilježava početak agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Agresija tzv. Armije BiH nije poštedila niti jednu od sedam travničkih župa. No, u lipnju 1993. godine posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a, stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljetito opljačkana.

Za progon 19.600 Hrvata kao ni počinjene zločine i ubojstva hrvatskih civila, zatočenika ni pripadnika HVO-a nitko nije odgovarao, javlja centralna.ba

Oglasi