viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 05.06.23 @ 09:07

Hrvati Travnika opravdano su strahovali za svoju sigurnost tijekom 1993. godine, a drugog izbora osim povući se prema Novoj Biloj ili izlaz potražiti preko područja koje su kontrolirali Srbi nisu imali – naglasio je u nedjelju na prezentaciji knjige “Progon Hrvata s područja općine Travnik, lipanj 1993.” autor Davor Kolenda.

– Više od 500 Hrvata Travnika izgubilo je život u Domovinskom ratu, a obzirom da su pripadnici Travničke brigade HVO-a ratovali na biljanskom, ratištu Lepeničke doline i u čitavoj BiH i po tome su fenomen kad je u pitanju HVO, jer na svim tim ratištima nisu bili domicilni – rekao je Kolenda.

O knjizi su također govorili general Filip Filipović, akademik Anto Stanić i Drago Bilandžija.

– Materijal je vjerodostojan i činjeničan i, medunarodnoj zajednici kaže sudite nam, hrvatskom narodu, po činjenicama, nikako drukčije. Knjiga postavlja pitanje zar je moguće da je čovjek čovjeku mogao nanijeti toliko zla – istaknuo je Stanić u osvrtu na spomenutu knjigu.

Filipović pak kaže, kako u knjizi i za njega ima novih stvari iako je bio sudionik. Žrtve koje smo podnijeli, ustvrdio je, su enormne i nisu pale uzalud.

– Davor se odlučio pisati o ljudima, stradanjima, uhićenjima Hrvata Travnika, zločinima mudžahedina, nestanku pojedinaca i čitavih obitelji i to je pisao imenom i prezimenom. Postavlja pitanje o dvojbi i zapovijedi o izmještanju Travničke brigade u Novu Bilu. Piše o oko 12.000 Hrvata koji se nikad nisu vratili na ognjišta. Danas su naša sela gotovo prazna. To se ne smije zaboraviti – podvukao je Bilandžija.

Promocija je održana u dvorani Hrvatskog kazališta Travnik u Jankovićima.

Oglasi
LM