viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 03.07.23 @ 12:06

Promocija integriranog i online sustava za registraciju poslovnih subjekata za FBiH bit će održana u utorak, 4. srpnja u Travniku, u prvom Općinskom sudu koji počinje s primjenom tog digitalnog rješenja.

U sklopu aktivnosti s Vladom Federacije BiH, LIFE Projekat je pružio tehničku pomoć ministarstvima, uključujući i Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Generalno tajništvo Vlade FBiH, Federalnu poreznu upravu, te 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u FBIH.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitiziranja postupka, kao i kreiranja programskog (software) rješenja. Sam sustav ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za dalju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.

LIFE Projekat je podržao institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora. Dosadašnjim aktivnostima, reformski procesi su doprinijeli prilivu 50 milijuna KM novih investicija/reinvesticija, kreiranju 521 radnog mjesta, te više od 13 milijuna KM ušteda privatnom sektoru kroz racionaliziranje administrativnih postupaka.

Projekat implementira Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financiran je od švicarskog Sekretarijata za ekonomske poslove. Vrijednost Sustava za registraciju u FBiH je 2,3 milijuna KM, priopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde.

Oglasi