viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.03.21 @ 23:12
OGLAS

Mateo Marić predsjednik je i osnivač Hrvatske udruge mladih u Središnjoj Bosni sa sjedištem u Vitezu. Marić je u intervjuu za notra.ba govorio više o radu i djelovanju Udruge.

Kako ste došli na ideju pokretanja HUM-a?
Hrvatska Udruga mladih u središnjoj Bosni iz Viteza je Udruga koja je osnovana krajem 2018. godine. Na ideju o osnivanju Udruge smo došli tako što smo dvojica prijatelja i ja svakodnevnim razgovaranjem kako u društvu treba promjena i to promjena koju će donijeti baš mlade osobe. I kroz te neformalne razgovore smo došli do situacije da smo svoje želje pretočili na papir i one su postale stvarnost, koja hvala Bogu i danas živi.
Kažu da je svaki početak težak, kako je bilo Vama? Koja je razlika u Vašem radu od samog početka pa do danas?
Kako ste naveli u pitanju činjenicu da je svaki početak težak u potpunosti se slažem s tim. Kada smo krenuli u osnivanje Udruženja i kada smo ga osnovali, krenuli smo u nešto nepoznato, vrlo malo ili nimalo smo znali o funkcioniranju Udruženja. Kroz prvih par mjeseci koji su bili najteži osnažili smo svoju poziciju u društvenoj zajednici, dobili povjerenje građana i krenuli smo u realizaciju prvih projekata. Sada kada se vratimo u vrijeme samoga početka, možemo biti ponosni na svoj rad u protekle nešto više od dvije godine. Realizirali smo preko 60 aktivnosti i projekta na području Viteza i središnje Bosne, posjetili preko 200 obitelji s područka Kantona, osigurali prostorije za rad Udruge, opremili iste te prostorije, podijeli mnoge stipendije, donacije i ono što je najvažnije donijeli smo na mnoga lica osmijeh što je zapravo i naš poziv.
Kontinuirano radite svaki dan, a i dalje je najveća nagrada osmijeh onih kojima se danas uljepšali dan?
Ne postoji dan u godini kada osobno ne razmišljam o Udruzi, Udruga za mene nije posao, nije obaveza, nego je postala dio moga života, ja Udrugu živim i živim svoju ideju o samoj Udruzi. Kada dođete na prag doma jedne starice koju nitko nije posjetio duže vrijeme i kada joj na lice donesete osmjeh, to je najvrijedniji poklon koji možete dobiti za svoj rad, kada Vam starica udjeli blagoslov koji s ponosom nosite u svoj dom i u svoju obitelj, e to je ono što čini razliku posla, obaveze i življenja Udruge.
Projekte i radionice koje ste uspješno sproveli teško je i pobrojati.. Međutim koje biste izdvojili kao Vama najdraže i koji imaju posebno mjesto u Vašem srcu?
Moj najdraži projekt je onaj prvi, koji smo realizirali pod nazivom ,,Radost Viteza“ u kojem smo okupili mlade osobe i organizirali natjecanje u igri ,,Čovječe ne ljuti se“. Ovaj projekt je zapravo bio jedna oskočna daska za daljnji naš rad i djelovanje.
Dakako da ne mogu a da ne spomenem projekt ,,Kolica za radost“ u kojem majkama i porodiljama pomažemo na način da im na korištenje dajemo dječja kolica, auto-sjedalicu, krevetac i slično i tako im pomažemo u odgajanju i odrastanju njihova djeteta.
Također su mi dragi projekti ,,Studijskog putovanja“ koje provodimo svake godine. U ovom projektu po planu rada Udruge planiramo svake godine posjetiti neki dio Bosne i Hercegovine i tako naučiti što više o vrijednostima Bosne i Hercegovine.
Pandemija Covid-a 19 utjecala je na rad svih, kako ste Vi i Vaša udruga našli u svemu tome?
Udruga se s Covid-19 pandemijom nosila jako dobro, imali smo nekoliko članova koji su bili pozitivni na navedeni virus, ali sve je hvala Bogu prošlo beze većih posljedica. Što se tiče projekata za vrijeme pandemije, Udruga se borila s problem ograničavanja posjetitelja na pojedinim projektima i tako da nismo mogli projekte realizirati u punom kapacitetu. Ali najvažnije je da su nam svi naši korisnici i članovi dobrog zdravlja.
Koliki broj volontera imate trenutno?
Trenutno u evidenciji imamo 43 člana od koji kao i u svakoj organizaciji uvijek ima onih aktivnijih i onih manje aktivnih. Ali treba razumijeti i to,jer naša Udruga uglavnom sve radi na volonterskoj bazi, pa zato članovi nisu primorani dolaziti na ativnosti Udruge, nego po svojim mogućnostima se mogu priključiti radu. Također su pojedini članovi bili uključeni u pisanje i realizaciju projekata i tako su ostvarili svoj honorar, što mlade privlači i daje im vidljiv dokaz da vrijede u društvenoj zajednici.
U tijeku je akcija kupovine automobila ili dostavnog vozila za potrebe prijevoza Udruge, kako teče akcija?
Udruga je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za kupovinu automobila za potrebe Udruge. Razlog zbog kojeg smo krenuli u realizaciju ove aktivnosti je taj što smo kroz prošlu godinu vozili članova Udruge prešli negdje oko 25 000 km. Najčešće je to bio automobil roditelja članova koji smo koristili za obilazak osoba u potrebi. Tako smo odlučili zbog prevelikog broja korisnika naše pomoći krenuti u realizaciju kupovine automobila, kako bi uvijek bili dostupni odvesti stare i nemoćne doktoru, u kupovinu i u njihov obilazak.
Akcija sad za sad ide solidno, da može bolje, može, ali Bogu hvala i na ovome do sada. Potrebna nam je pomoć svih žitelja kako bi zajednio radili za dobrobit društvene zajednice.
Pozivamo sve poslovne subjekte da nam se jave i pomognu našu akciju, a mi ćemo u znak zahvalnosti na automobil staviti njihovu reklamu.
Što planirate kroz ovu godinu, što Vam je zapravo primarni cilj?
U ovoj godini planiramo završiti akciju prikupljanja sredstava za automobil i realizirati navedenu aktivnost, organizirati ,,Studijsko putovanje“ u neki od dijelova Bosne i Hercegovine, organizirati radionice za mlade, ekološke akcije i još neke od projekta koje držimo u tajnosti.
Jesu li mladi Središnje Bosne spremni izdvojiti i dati dio sebe za nekoga drugoga?
Mišljenja sam da mladima samo treba dati priliku i mladi će pokazati svu svoju raskoš znanja i sposobnosti. Mi smo vidljiv dokaz kako mladi mogu i žele mijenjati društvenu zajednicu. Kroz projekte i aktivnosti koje smo imali u proteklom razoblju, doista sam kod mladih vidio jedan žar s kojim oni žele pomoći drugima na razne načine i to me raduje. Da li je teško izvodjiti svoje slobodno vrijeme za nekoga? Pa mislim da nije ako je to nešto i taj ne’ko ono i onaj zbog čega se vrijedi žrtvovati i ono što će vam donijeti blagoslov u životu. Jer naš je moto od početka ,,Nemojte se nikad umoriti čineći dobro“ 

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM