viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.11.21 @ 12:28

U preko 50 država svijeta, već 22 godine, 19. studenog se obilježava Međunarodni dan muškaraca sa ciljem promocije poboljšanja zdravlja muškaraca, predstavljanja njihovog položaja u društvu, obitelji, na poslu i zajednici kako bi ukazali na pozitivne muške uzore i njihov uticaj na unaprjeđenje ravnopravnosti spolova.

Statistički podaci u Bosni i Hercegovini pokazuju da je prosječni životni vijek muškaraca kraći u odnosu na životni vijek žena, te da muškarci u prosjeku žive za oko 5 godina kraće nego žene. Najčešći uzroci smrti su oboljenja cirkularnog sistema (veći je broj umrlih žena) i tumora (veći je broj umrlih muškaraca). Mnogo je veći broj nasilnih smrti muškaraca nego žena kada se radi o nesretnim slučajevima, samoubojstvima, ubojstvima i nepoznatim uzrocima. Veći je broj muškaraca (maloljetnih i punoljetnih) korisnika socijalne zaštite nego žena.

OGLAS

Da bi se moglo raspravljati o uzrocima i posljedicama kojima su izloženi muškarci i žene u suvremenom svijetu, trebalo bi razmotriti još mnogo pokazatelja koji direktno ili indirektno utiču na njihovo fizičko i psihičko stanje. Ravnopravnost spolova nije samo pitanje ostvarivanja prava žena nego i promocija i unaprjeđenje prava muškaraca.

OGLAS

Uzroci moguće neravnopravnosti najčešće leže u stereotipnim razmišljanjima da su muškarci otporni na “udarce”, ne pokazuju emocije i lako prevazilaze teška psihička stanja, ali je taj teret u stresnom, potrošačkom i ubrzanom svijetu teže nositi.

OGLAS

Seksizam je najčešće negativan oblik izražavanja prema ženama, ali seksizam pogađa i dječake i muškarce kada se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama. Učinak seksizma može biti mnogo gori ako se odnosi na muškarce različite etičke pripadnosti, dobi, invaliditeta, društvenog porjekla, religije, rodnog identiteta, seksualne orjentacije, a posebno ukoliko je objedinjeno više karakteristika različitih osjetljivih grupa.

Upravo uvjeti koje je nametnula pandemija CORONA virusa su mogli da budu uzrok za iskazivanje nezadovoljstva i nesigurnosti na neljudski i neprimjeren način. Nemojte dozvoliti da sklad partnerskih odnosa nadvlada želja za dominacijom.

Oglasi
LM