viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.04.22 @ 10:49

Kosa mi se dizala na glavi od nelagode i, istodobno me spopadali neki čudni srsi ugode kad sam čitao što je proživio od kineskog virusa pisac priče Moja korona i ja.

Kineski virus ukroćen je među koricama jedne knjige, koja je ovih dana ugledala svjetlo dana. Knjiga sadrži tri novele, a jedna je o kineskom zlokobnom virusu.

OGLAS

Kad se pronikne dublje u naslov, onda je ja bitno, a korona nešto dodatno, maleno i opasno po život. Kad sam iščitao Krajinovićeve novele, vratio sam se i po drugi put čitao novelu Moja korona i ja. Kad sam je po drugi put pročitao, shvatio sam da je istinsko, proživljeno, stvaralačko djelo pjesnika i prozaika Joze Krajinovića; djelo koje je dobro napisano i nosi u sebi pečat udesa pisca, koji opisuje vrijeme u kojem živi i sebe sama u tom zadanu prostoru i vremenu nevremenu.

OGLAS

Korona je jedna od najuspješnijih novela u novijoj hrvatskoj književnosti. Kad se pažljivo čita rečena novela, spozna se mračno doba u kojem je pisac živio i kob onoga što je proživio od kineskog virusa, kojeg su nazvali – korona. Službeno ime virusa je umjetno i nametnuto od onih koji su ga proizveli i pustili u svijet. Tim virusom počeo je svjetski biološki rat, jer je taj virus zašao u svaki zakutak našega planeta.

OGLAS

Druga, pak, novela Mama ja sam ti ukrao novčanik, nosi u sebi moralnu dilemu i poruku o ljudskoj zajednici koja se naziva – obitelj. Treća novela Svijet kroz Božje oči je fantastika utkana u zbilju i rabljeno vrijeme, koje u sebi izaziva podjednako udivljenje i sažaljenje.

Ljudske i neljudske odnose Krajinović je najbolje opisao u autobiografskoj noveli Moja korona i ja. O čemu se zapravo radi? Tom relativno mladom čovjeku, rodom iz Ljubuškog, zdravom i jakom, naglo pozlije i završi u jednoj zagrebačkoj bolnici. Put od stana do bolnice je strašan i oslikava stanje u našemu društvu i zdravstvu, a još bolje predočuje to stanje i djelovanje u bolnici koju Krajinović opisuje i, katkad mi se pričinja, da neke bitne događaje prešućuje. Mene je posebno zagolicalo ono što je prešutio, što mu je uradila jedna postarija liječnica kad joj je priznao da se nije cijepio. Zamislite, pljunula ga je. To je Krajinović prešutio u svojoj priči, što ja, da se meni dogodilo, moram priznati, ne bih prešutio. Ova nemila scena u bolnici i još neke zorno govore o Krajinoviću kao vjerniku i visoko moralnu čovjeku, koji živi svoju vjeru i u nekim pričama izravno se obraća Bogu poput starozavjetnih patrijarha i proroka.

Ono što je Krajinović doživio i preživio u bolnici i izvan nje i to umješno i iskreno opisao, čini ovu knjigu literarno relevantnom i takvom, da sam ja, koji sam cijepljen od jala i zavisti, požalio što nisam autor novele Moja korona i ja, jer je ta novela majstorski napisana, uvjerljiva, dirljiva i puna neke čudesne nježnosti i blagosti; nu, ja i moja korona, kao da mu je korona sestra, majka ili draga, ljubljena žena. Ono što je Krajinović proživio kao čovjek zaista je tegobno i dramatično, ali mu je dobro došlo kao piscu, koji je svoju muku, svoju životnu tragediju ispričao tako da će svaki onaj tko bude čitao uživati u ljepoti hrvatskog jezika i načnu izričaja. Čitajte Krajinovića, ja sam ga pročitao i postao bogatiji za još jednu plemenitu ljudsku sudbinu, koja je dostojna udivljenja i pamćenja, piše tomislavcity.com.

Tko želi imati knjigu Moja korona i ja može je potražit u knjižarama ili se obratiti na ovaj e-mail: optimuslupus7@gmail.com.

Također, novela je dostupna i online na mrežnim stranicama Joze Krajinovića, pa je možete pročitati klikom na link: Moja korona i ja.

Oglasi
LM