viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.11.23 @ 15:57
OGLAS

U povodu, kako kažu, najnovijeg užasa iz bolnice u Zenici koje govori o seksualnom uznemiravanju oglasili su se iz Udruženja “Baby steps”.

Nakon medijskih objava o seksualnom uznemiravanju tokom ginekoloških pregleda u bolnici u Zenici, ne možemo ne reagirati i ponovno upozoriti na stanje u našim bolnicama.

OGLAS

Sva naša istraživanja, inicijative, sastanci i prijedlozi nisu motivirali, a ni sam Bruxelles nije natjerao odgovorne da podzumu akcije kako bismo spriječili nasilje nad trudnicama i porodiljama koje se događa u bolnicama širom BiH.

OGLAS

Ova strašna iskustva, koja osim verbalnog, emocionalnog i fizičkog, svjedoče i seksualnom nasilju, su posljednji alarm za naše društvo! Posljednji poziv za spas bilo kakvog digniteta cijelog društva, a zdravstvene profesije naročito.

OGLAS

Ima li još itko tko negira da se u našim porodilištima događa nasilje nad ženama? Možemo li još uvijek šutjeti i dozvoliti da nam one koje najviše trebaju zaštitu budu zlostavljane u ordinacijama, često uz uvjetovanje suglasnostima od strane onih kojima je data moć da uvjetuju i zlostavljaju?

Dovodi li itko u pitanje ponašanje doktora prema pacijenticama? Postoji li ijedan doktor koji će osuditi ovako ponašanje/zlostavljanje ili će šutnjom i dalje štiti „kolegu“? Ili ćemo se i dalje pravdati kako žalbi nema?

Što je ovo ako nije žalba – poziv u pomoć? Žene javno svjedoče nasilju koje su prošle.

Zar nije konačno vrijeme da se nasilnici kazne! Gdje su istrage i sankcije? Gdje su oduzimanja licenci i disciplinski postupci? Gdje su otkazi? Kako ovakvi nasilnici smiju raditi i sat više sa pacijenticama?

Pozivamo na odgovornost SVE aktere, od bolnica, struke, istražnih organa do političkih službenika, da ODMAH poduzmu aktivnosti zabrane nasilja nad ženama i sankcioniranja odgovornih.

Ako sada ne kažemo dosta, što nas tek čeka sutra? Hoće li nas i iznenaditi novi horori u porodilištima? Hoćemo li i to opravdati malim plaćama, običajnim pravom ili izostankom prijave? Hoće li akušersko nasilje dosegnuti nivo oduzimanja, umjesto spašavanja života u porodilištima? Ili već jeste?

Iz Udruženje Baby steps podsjećaju da su podnesene krivične prijave Tužiteljstvu ZDŽ sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovodi u vezu sa nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često sa bolnim i tragičnim ishodima.

Prijave njih 52, bile su kulminacija aktivnosti Udruženja “Baby Steps”, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

,,Sad smo i to upotpunili, očekujemo dalje reakcije. Skrećemo pažnju javnosti na sankcioniranje počinitelja, kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u našem društvu prema porodiljama, prvenstveno u porodilištima.” poručili su.

Dok čekamo istragu i sankcije, svaki dan se događaju novi slučajevi koji užasavaju i uznemiruju javnost. Ima li kraja, pitaju se u Udruženju Baby Steps”.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM