viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 06.11.23 @ 07:38

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine još nije zaprimila bilo kakvu primjedbu zbog uvedenih kontrola na graničnim prijelazima između država članica Europske unije, potvrđeno je Feni iz te komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje su dobili od prijevoznika, nema zadržavanja unutar Europske unije koje bi imalo značajniji utjecaj na obavljanje prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz VTKBiH navode da problem i dalje predstavlja zadržavanje na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Dodaju kako je i prije uvođenja pojačanih policijskih kontrola na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske, kao i između Italije i Slovenije, procijenjeno da će to biti selektivna kontrola i da neće stvoriti velike zastoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz VTKBiH ističu da ukoliko se te mjere ne prošire po sadržaju i obimu, ne bi trebalo da imaju bitan utjecaj na gospodarske aktivnosti.

– Bilo bi daleko važnije da se fokusiramo na eliminiranje zastoja na našim graničnim prijelazima i ubrzanje protoka vozila, jer je to pitanje koje itekako utječe na blagovremenost i funkcioniranje lanaca isporuke – tvrde iz VTK.

Slovenija je 20. listopada uvela kontrolu granica s Hrvatskom i Mađarskom, nakon što je Italija učinila isto na granici sa Slovenijom.

Austrija od 2015. provodi kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a krajem listopada je obavijestila Europsku komisiju o novom produženju tih kontrola do 11. svibnja naredne godine.

Oglasi
LM