viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.08.23 @ 11:24

Iako je početak ovogodišnje pčelarske sezone obilježen nepovoljnim vremenskim uvjetima, pčelari je ocjenjuju prosječnom, osobito ako se uzmu u obzir one protekle koje su uzrokovale nestašicu domaćeg meda na tržištu.

,,Velike količine padalina tijekom proljeća dovele su do toga da se pčelinje zajednice nisu mogle razvijati. Međutim, selidbom u Posavinu na bagremovu pašu dobili smo određenu količinu meda, no nedovoljnu za vrcanje i dobar razvoj pčela za nadolazeće paše. Povratkom iz Posavine, kada se vrijeme stabiliziralo, zabilježeni su nešto veći prinosi meda od kadulje i drače. U svibnju i lipnju uslijedilo je prvo vrcanje, ali i selidba pčela u planinske prostore”, kazao je Marko Bilić, predsjednik Udruge pčelara Zapadnohercegovačke županije.

OGLAS

Sve veća potražnja

Bilić je dodao kako je kišovito proljeće uvjetovalo dobar izgled planinskih pašnjaka, a samim tim, ovisno od terena i mjesta, stvorile su se određene količine meda po pčelinjoj zajednici (15 do 25 kg meda po košnici).

OGLAS

,,Mogu reći da je ova godina bila dosta teža od ostalih, budući da su vremenske neprilike spriječile pčele u radu u prirodi te su dovele do zarojavanja pčelinjih zajednica i ostalih poteškoća. Ne čudi, stoga, da su pčelari imali pune ruke posla kako bi pratili i sanirali sve nepogodnosti u pčelinjacima”, istaknuo je.

OGLAS

Iako pojedini pčelari oskudijevaju zalihama meda za vlastite potrebe, iz dana u dan sve je veća potražnja pa su i cijene kod onih koji su u prilici nešto i prodati veće od uobičajenih.

,,Iz razgovora s pčelarima na našem području vidljivo je da se cijene posljednjih godina kreću od 25 do 30 KM za kilogram meda. Svim potrošačima preporučujem kupnju domaćeg vrcanog meda kod registriranih proizvođača, odnosno kod pčelara koji imaju vlastiti proizvod, prirodni nektar s medonosnog bilja. Klonite se pojedinca koji vrše prodaju lažnog meda po nižim cijenama, a koji zavaravaju kupce govoreći da je to prirodni med”, rekao je Bilić.

Proizvodi sumnjive kvalitete

U takvim slučajevima, kada primijetite da je proizvod sumnjive kvalitete, sugovornik preporučuje da se javite nadležnim institucijama, kao i predsjednicima pčelarskih udruga kako bi se poduzele sve potrebne mjere u sprječavanju prodaje i daljnje konzumacije takvog meda.

,,Na taj način doprinosite zaštiti domaćih pčelara kojima neodgovorni pojedinci stvaraju loš ugled, ujedno i vrše prodaju radi brze zarade, ne uzimajući u obzir zdravlje kupaca. Nažalost, na našem području zabilježen je velik broj slučajeva prodaje lažnog meda, a ako želite izbjeći takve situacije prirodni med kupujte kod pčelara u koje imate povjerenje”, zaključio je Bilić za Dnevni list.

Oglasi
LM