viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.03.24 @ 14:23

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovali su danas u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice, kompanije Adriatic Metals BiH.

Premijer Nikšić, obraćajući se prisutnima, istakao je zadovoljstvo da su ovom otvaranju, uz građanke i građane Vareša prisustvovali i predstavnici federalne, županijske i lokalne vlasti, kao i diplomatskog kora te da su svi zajedno prepoznali važnost projekta i došli da podrže početak rada rudnika koji, kako je naglasio, znači mnogo za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

OGLAS

– Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić, koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 milijuna dolara i oko 500, što direktno što indirektno zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu – kazao je premijer Nikšić.

OGLAS

Vrlo važnim naglasio je i poruku koja se ovom uspješnom investicijom šalje svim budućim investitorima da mogu doći u našu zemlju i investirati.

OGLAS

– Meni je zadovoljstvo da je Vlada Federacije BiH jednoglasno stala iza ovog projekta. Pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, šaljemo pozitivnu priču u svijet i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha kako u Zeničko-dobojskoj županiji, tako i u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini. Želim vam svima uspješan rad, uz tradicionalni rudarski pozdrav: Sretno! – poručio je premijer Federacije BiH.

Premijer Nikšić te veleposlanik Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer Zeničko-dobojske županije Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presijecanjem vrpce službeno su otvorili rudnika a nakon toga je upriličen i obilazak lokaliteta Tisovci gdje se nalazi rudnik Rupice.

Također, britanski veleposlanik Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošli tjedan proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio je vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojske županije, kao i vlastima općine Vareš za podršku ovom projektu.

– Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktualnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije usprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici – rekao je veleposlanik Reilly.

Prisutnima su se obratili i županijski premijer Pivić, općinski načelnik Marošević te članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također je naglašeno da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih 73 posto iz lokalne zajednice te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

Oglasi
LM