viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.08.21 @ 10:04

Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića i objekata, a njihovo radno vrijeme bit će do ponoći i uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je za oko 16 posto u drugom tromjesječju ove godine, što je najviše od kada Državni zavod za statistiku prati te podatke. Rast se može zahvaliti svim elementima BDP-a, osobito osobnoj potrošnji kućanstava koja su u proteklom tromjesječju trošila oko 14 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ohrabrujući je i rast u izvozu robe te u pružanju usluga ponajviše zbog oporavka turizma, službeni su podaci objavljeni u petak u Zagrebu, piše oslobodjenje.ba.

OGLAS

U javnom prostoru iskazuje se zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska na ažuriranoj koronakarti Europe ostala u narančastom. I Nacionalni stožer Civilne zaštite koji je u petak u Zagrebu održao prvu konferenciju za novinare nakon ljetne stanke također je zadovoljan jer je Hrvatska u narančastoj zoni.

OGLAS

– Turistička sezona je vrlo uspješna, po brojnim parametrima ona je na razini 2019. godine, rekao je načelnik Nacionalnog stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

OGLAS

Istaknuo je da je balans mjera koji je donio Nacionalni stožer uz aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice omogućio da cijeli kolovoz jadranska Hrvatska, najvažniji dio Hrvatske kad je riječ o ljetnom turizmu, ostane u narančastom. Božinović je potvrdio da se od 1.9. otvaraju zatvoreni dijelovi kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju. Rekao je da će njihovo radno vrijeme biti do ponoći, a radit će uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Odgovarajući na novinarsko pitanje razmišlja li se u tom kontekstu o uvođenju u širu upotrebu covid potvrde kao što su ih neke zemlje već uvele za ulaske u šoping-centre, restorane i kafiće, hoće li i Hrvatska napraviti isto, Božinović je rekao: “U ovom trenutku ne razmišljamo o široj uporabi. Moramo naučiti živjeti s virusom”, kaže Božinović.

Potrebna je povećana osobna odgovornost, jedna je od glavnih poruka Stožera. Ministar zdravstva Vili Beroš ističe jako značajan broj necijepljenih među zaraženim, hospitaliziranim i umrlim.

– Bolničke ustanove poput Opće bolnice Šibenik, Kliničke bolnice Dubrava i Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zagrebu imaju 100 posto necijepljenih među zaprimljenim pacijentima, zar to nije dovoljan argument? Zar to ne govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva?, rekao je Beroš.

Vlada RH je osigurala dovoljne količine cjepiva i njegovu dostupnost. “Ono što nam eventualno u ovom trenutku nedostaje, to je osobna odgovornost dijela naših građana”, kaže ministar zdravstva.

Kritike na račun rada i mjera Stožera Beroš naziva insinuacijama koje rezolutno odbacuje: “Pokušavam shvatiti određene kritike i teze o diskriminaciji i oduzimanju sloboda našim građanima i to epidemiološkim mjerama, moram rezolutno odbiti takve insinuacije i reći da su epidemiološke mjere tu upravo da sačuvaju zdravlje”. Ne može vjerovati, kaže, da netko koristi Covid-19 za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje stručnih mjera.

– Takvi potezi mogu donijeti nekakve jeftine političke poene ili naslovnice, ali samo za kratko, međutim, oni donose nešto gore, a to je da ugrožavaju zdravlje i živote naših ljudi, to kao ministar zdravstva ne mogu i ne smijem dozvoliti, moram ustati protiv toga, poručio je Beroš. “Oni naši građani koji negiraju ovu bolest, koji se ne žele cijepiti, koji se ne pridržavaju ili pozivaju na nepridržavanje mjera su suradnik tom virusu u njegovom nastojanju da preživi”, zaključio je ministar zdravstva.

Stožer je u petak izvijestio da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 596 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe, 372 pacijenta su na bolničkom liječenju od kojih 47 na respiratoru. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatak da je u prvih pet dana ovoga tjedna broj novooboljelih veći za 31,6 posto u odnosu na prvih pet dana prošloga tjedna.

Upitan o eventualnoj trećoj dozi cjepiva, Capak kaže: “Mi ćemo svakako u skorije vrijeme krenuti s najugroženijim kategorijama stanovništva s trećom dozom, nemojte me pitati za datum, jer o tome razgovaramo, Hrvatska spada u zemlje koje sasvim sigurno imaju dovoljno naručenih doza da mogu bez ikakvih problema provesti cijepljenje s trećom dozom svih svojih stanovnika koji su cijepljeni”.

Upitan koliko cjepiva protiv Covid-19 trenutačno stoji i koji mu je rok trajanja, Capak je odgovorio sa: “Malo više od milijun doza, ništa nam nije propalo”.

Na novinarsko pitanje kako će biti organizirana nastava u novoj školskoj godini, da u Sloveniji nastavno osoblje mora imati Covid potvrdu, a ako odbije testiranje, može dobiti otkaz te što se u tom smislu planira u Hrvatskoj, Capak kaže da “svi skupa želimo da djeca budu što više u školi, a što manje na online nastavi”. Pojašnjava: zbog aktualne epidemiološke situacije, a i da bi se smanjila transmisija bolesti, dogovoreno je da maske ostanu za sve učenike od 5. razreda osnovne naviše, gdje se ne može održavati propisani razmak, a glavni argument za to je ukoliko se pojavi bolestan učenik, ako se nose maske, oni u njegovoj blizini neće trebati ići u samoizolaciju.

Ministar obrazovanja ranije je odbacio mogućnost otkaza necijepljenim prosvjetarima jer je riječ o 20.000 ljudi

Capak kaže da lokalni stožeri mogu donijeti odluku u slučaju povoljne epidemiološke situacije da se maske ne trebaju nositi, “što mi stimuliramo i podržavamo”. Hoće li učitelji i profesori na posao morati dolaziti s Covid potvrdama?

– O tome razmišljamo, ali takvu odluku još nismo donijeli, kaže ravnatelj HZJZ-a.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ranije je odbacio mogućnost otkaza necijepljenim prosvjetarima jer je riječ o 20.000 ljudi.

Oglasi
LM