viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.03.22 @ 16:02

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni danas se nije izjasnio o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Kao razlog zašto je ovo predloženo istaknuto je to kako nazočno tek više od 30 izaslanika te da većina izaslanika treba preuzeti odgovornost prilikom izjašnjavanja, a ne samo oni koji su danas na sjednici.

Međutim, ovom prijedlogu su se protivili pojedini izaslanici insistirajući da se danas izjašnjava. Potom je predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) pozvao na konsultacije koje su trajale nekoliko minuta, piše Klix.ba.

OGLAS

Martinović je nakon konsultacija predložio nazočnima da se o prijedlogu ovog zakona izjašnjavaju na sljedećoj sjednici. Kao razlog zašto se odlučio na ovaj prijedlog je naveo bojazan da zakon neće biti usvojen. Damir Marjanović je izjavio da je mišljenja da je pravi razlog za ovaj prijedlog to što postoji mogućnost da neće biti usvojeni amandmani, a ne zakon. Izaslanici iz reda hrvatskog naroda su među predlagačima amandmana.

OGLAS

No, većina prisutnih je podržala prijedlog Martinovića. Prema riječima predsjedatelja, izjašnjavanje bi trebalo biti na sjednici koja će biti održana za 15 dana. Poručio je da izjašnjavanje više neće biti prolongirano.

OGLAS

Ako je suditi prema današnjoj parlamentarnoj raspravi, ovaj zakon bi trebao biti usvojen.

Kako je portal viteški.ba prethodno prenosio, zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, pušenje bi bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizičke osobe predviđena kazna iznosi 100 KM, dok se za pravne osobe predviđa kazna do 5.000 KM.

Oglasi
LM