viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 14.06.23 @ 18:07

U srijedu 14. lipnja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Tarčinu održan je 43. redoviti susret svećenika koji djeluju kao vojni dušobrižnici u Vojnom ordinarijatu u BiH te raščlamba 63. vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdes.

Susret je započeo sv. misom koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju devetorice svećenika među kojima su bili kancelar Vojnog ordinarijata u BiH don Josip Tadić i generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH don Željko Čuturić.

Na početku misnoga slavlja generalni vikar pozdravio je nazočne i nadbiskupa Tomu.

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić je promišljao o Isusovoj pouci o zakonu Božjemu i vršenju pravila toga zakona. Istaknuo je važnost te poruke kao i poznavanja Isusovih pravila, njihovog vršenja ali i poučavanja drugih.

,,Važno je znati ta Isusova pravila, međutim, odlučujuće je vršiti ta pravila i samo onaj tko vrši ta pravila taj je na pravome putu. Uz to, osim što ih u osobnom životu poznaje i primjenjuje, postoji obveza da druge uči tim pravilima”, objasnio je propovjednik dodajući kako je u Crkvi uglavnom ustaljeno mišljenje da se obveza propovijedanja i učenja drugih odnosi samo na svećenike i redovnike, ali kako je Isusov naum drukčiji i vrlo jasan – on nikoga ne isključuje iz obveze da uči drugoga. ,,Obveza je, dakle, vršiti Isusova pravila, ali je i obveza propovijedati, svjedočiti, učiti druge”, rekao je mons. Vukšić.

Posvijestio je zatim kako u našoj vjeri, u onome što zovemo kršćanski identitet ništa nije privatno. ,,Ništa u našoj vjeri nije privatno. Sve nam je dano da se njime služimo, ali i da sve to dijelimo drugima. Jedino blago i bogatstvo koje se u životu ima i stječe upravo je ovo kršćansko vjerovanje, ljubav, naviještanje koje je u našem životu snažnije u toj mjeri koliko se daje drugima. Svako drugo materijalno blago se smanjuje, a u kršćanskoj vjeri, svjedočenju, vršenju i učenju, ono raste proporcionalno količini dijeljenja s drugima, zato Isus inzistira na tome”, rastumačio je nadbiskup Tomo te pozvao okupljene “da kroz život ponesu tu Isusovu poruku koja nas sve obvezuje”.

U radnom dijelu susreta usvojen je zapisnik s prethodnog, 42. susreta, nakon toga podnijeto je izvješće o hodočašću u Lourdes, a zatim su svi vojni kapelani izvijestili o stanju u svojim kapelanijama.  

Susret je završen zajedničkim ručkom, a vikar don Željko zahvalio je svima koji su sudjelovali u njegovoj pripravi i dočeku gostiju.

Na sastanku je održana i raščlamba 63. vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdes, 22. za Vojni ordinarijat u BiH, koje je organizirano od 8. do 16. svibnja.

Oglasi
LM