viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 04.07.23 @ 07:01

Ukupan broj imanja na području bh. entiteta Republika Srpska (RS) na kojima je potvrđeno prisustvo afričke svinjske kuge je 42, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. 

,,Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Čađavica Donja, Magnojević Gornji, Dragaljevac Gornji, Dragaljevac Donji i Dragaljevac Srednji, i nije proširena na druge općine. Prema do danas dostavljenom izvješću od strane lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1.232 svinje sa 29 zaraženih imanja”, navode iz Ministarstva.

Dodaje se da će nastaviti redovno pratiti situaciju na terenu i poduzimaju svih neophodnih mjera i koraka u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

,,Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apeliramo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru”, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Istaknuto je da je strogo zabranjeno premještanje životinja, te da obvezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postaviti dezinfekcijske barijere, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Na području RS-a zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca.

Oglasi