viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.08.22 @ 10:43

Banjalučki “Prointer ITSS” i “Agencija Kamir” iz Širokog Brijega dobili su 2019. godine 2,5 milijuna KM za uspostavljanje sustava video nadzora na graničnim prijelazima u BiH. Danas, dvije godine nakon isteka garancije, veliki broj kamera je u kvaru, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz proračuna traži čak 4,5 milijuna KM za njihovo održavanje, piše portal Capital.

UIO je Vijeću ministara BiH uputila odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta pod nazivom „financiranje usluga održavanja sustava video nadzora Uprave za indirektno oporezivanje“, a kojom je za te namjene predviđeno 4,45 milijuna KM u ovoj i naredne dvije godine, piše fokus.ba.

OGLAS

„Ovom Odlukom odobrava se višegodišnji projekt ‘financiranje usluga održavanja sustava video nadzora UIO’ za period 2022.-2024. godina, u iznosu od 4.450.000 KM“, navedeno je u dokumentu.

OGLAS

Novac je potrebno osigurati iz proračuna institucija BiH i to u ovoj godni 1,05 milijuna KM, u idućoj 1,6 milijuna i u 2024. godini 1,8 milijuna maraka.

OGLAS

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kaže za Capital da je sustav video nadzora postavljen na skoro svim graničnim prijelazima polovinom 2019. godine.

Zanimljivo je da je instalaciju opreme umjesto Prointera kojem je ugovor dodijeljen, izvršila firma Sector ADS, čiji je vlasnik Prointer postao početkom 2020. godine.

Kovačević je pojasnio da je garancija na hardver i softver bila godinu dana od dana puštanja u rad i da je obuhvaćala sve kvarove osim onih izazvanih elementarnim nepogodama.

Međutim, sustav nakon isteka garancije nije održavan niti je instalirana oprema popravljanja u slučaju kvara zbog čega je trenutno značajan broj pokvarenih kamera.

„Na lokacijama gdje je snimač u kvaru sustav uopće ne radi. U tekuće održavanje spadaju čišćenje objektiva kamera, izduvavanje snimača i servera, apdejt softvera i slično, a servisiranje pokvarene opreme često zamjenu pokvarenih komponenti ili reinstalacija aplikacija i servera“, istakno je Kovačević i dodao da je funkcioniranje ovog sustava važno i zbog toga što im veoma često tužiteljstva, sudovi i policija traže snimke sa lokacija u cilju vođenja prekršajnog ili krivičnog postupka.

Oglasi
LM