viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.03.23 @ 18:56
OGLAS

Asteroid za kojeg se procjenjuje da ima promjer između 40 i 90 metara te koji je dovoljno velik da uništi grad, proći će između Zemljine i Mjesečeve orbite ovog vikenda, piše BBC. Ipak, promašit će i Zemlju i Mjesec. Objekt nazvan 2023 DZ2 otkriven je prije mjesec dana. U subotu će proći unutar 515.000 km od Mjeseca, prije nego što satima kasnije proleti pored Zemlje.

Rijetkost je da tako veliki asteroid priđe toliko blizu planetu. Iz NASA-e kažu da je to važna prilika za astronome da povećaju svoje znanje o asteroidima, u slučaju da se otkrije opasan objekt s potencijalom da udari Zemlju. ,,Nema šanse da ovaj ‘ubojica gradova’ udari u Zemlju, ali njegov blizak prolazak nudi izvrsnu priliku za promatranje”, rekao je Richard Moissl, šef planetarne obrane Europske svemirske agencije.

OGLAS

Dok bude prolazio samo 68.000 km od Zemlje, asteroid će biti vidljiv dalekozorom i malim teleskopima diljem svijeta. Web prijenos uživo njegovog približavanja omogućit će The Virtual Telescope Project. Čini se da će se objekt vratiti prema Zemljinoj orbiti 2026. godine, ali znanstvenici su ga i tom prilikom isključili kao prijetnju planetu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM