viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.05.23 @ 10:31
OGLAS

Austrijska televizija ORF u ponedjeljak navečer je podsjetila vozače automobila i drugih motornih vozila da su od jučer ( 1. svibnja) kazne za neke prometne prekršaje na austrijskim cestama drastično povišene, u odnosu na dosadašnje. Neke su, kako je javio ORF čak udvostručene. Radi se o telefoniranju u vožnji ili korištenju mobitela za pisanje poruka. Kazna za navedeni prekršaj od danas stoji 100 umjesto dosadašnjih 50 eura. Tko ne želi kaznu platiti na licu mjesta, morat će naknadno nakon prijave za prometni prekršaj platiti 140 eura, piše Fenix-magazin.

Austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči, imati preventivnu svrhu i doprinijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobitela za vrijeme vožnje, te donijeti više sigurnosti na austrijske prometnice. Inače, korištenje mobitela spada u skupinu najopasnijih prekršaja u prometu. Prometni stručnjaci tvrde da je i jedan od glavnih “ubojica” na prometnicama. Prošle je godine zbog nedozvoljenog korištenja mobitela za vrijeme vožnje kažnjeno 130.540 vozača. Za vrijeme upravljanja vozilom telefoniranje je u Austriji dopušteno samo uz pomoć tzv. handsfree uređaja, tako da jednom rukom nesmetano možete birati sve funkcije, a drugom držati upravljač. Znatno viša kazna od danas je i za nepoštivanje propisa o obveznom vezanju sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje. Kazna je od dosadašnjih 35 eura, povećana na 50 eura. Ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obvezne zaštitne kacige pri vožnji motorkotačima ili mopedom.

OGLAS

Tko ne plati kaznu na licu mjesta za nevezivanje sigurnosnim pojasom naknadno će u prekršajnom postupku morati platiti umjesto 50 eura dvostruko više, odnosno 100 eura. Prošle je godine čak 88.394 vozača platilo kaznu za nevezivanje. Šef Pravne službe Austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC Martin Hoffer je istakao kako su mogućnosti prometne policije ograničene, s obzirom da vozač mora biti zaustavljen ili moraju biti dostupni foto dokazi. Psihologinja ARBÖ-a, još jednog austrijskog auto-moto kluba, Patricia Prunner je kritizirala drastično povećanje kazni poručivši kako se na njih “više gleda kao novi izvor prihoda za državu nego kao dugoročno povećanje sigurnosti na cestama”.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM