viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 24.06.23 @ 14:20

U okviru obilježavanja tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 89 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastaviti put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan središnji dio manifestacije.

Ukupno 89 konjanika različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, koju je proučio Džemail ef. Ibranović, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Europi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Konjanike su prigodnim obraćanjima ispratili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnje manifestacije Emir Pajić, imami i mnogobrojni građani.

Muftija Adilović je podsjetio da “bošnjački narod gaji ovu tradiciju preko 500 godina”, ukazavši na značaj očuvanja tradicije i identiteta jednog naroda. Adilović je dodao da će današnjem defileu kroz Donji Vakuf, kao i sutrašnjoj središnjoj svečanosti prisustvovati ukupno 285 konjanika.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih s prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je promatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Europi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ajvatovica je danas mjesto susreta desetina tisuća muslimana iz BiH, regije, Europe i Azije.

Oglasi