OGLAS
Vrijeme objave: 21.10.22 @ 21:35
OGLAS

Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UP FBiH) uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kojoj se od njih traži da donesu Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, na isti način kao što je to učinjeno u lipnju ove godine.

OGLAS

U inicijativi, iz UPFBiH napominju da se treba raditi i sustavno na rješavanju problema kroz uvođenje izvoznih taksi ili uvođenjem izvoznih kvota, kombinacijom ova dva sustava ili na neki drugi odgovarajući način urediti važeće kriterije i time zaštiti domaće resurse i položaj domaćih gospodarskih subjekata. 

,,Ono što predstavlja problem jesu standardi klasifikacije drveta koji se danas primjenjuju u BiH, ali i zemljama okruženja. Ti standardi su doneseni 70-ih godina prošlog stoljeća, u uvjetima dogovorne ekonomije i danas su neprimjenjivi. Nužno je donijeti nove standarde koji bi jasno klasificirali drvo prema kvalitetu. To jeste dugotrajan proces, ali donosi sustavni pristup i trajno rješavanje pitanja standarda kvaliteta drveta”, smatra univerzitetski profesor Jusuf Musić. 

OGLAS

U obrazloženju inicijative se navodi da zbog velike potražnje i visokih cijena drveta i drvnih sortimenata u Europi, bh. proizvođači ostaju bez sirovine, jer se drvni sortimenti bez obzira na kvalitetu izvoze kao ogrjevno drvo.  

OGLAS

,,To predstavlja veliki problem i nanosi veliku štetu državi, jer se kvalitetno drvo, koje je moguće iskoristiti kao sirovinu za obradu sada izvozi kao ogrjevno drvo”, priopćeno je iz UPFBiH.  

OGLAS

Napominju da se već godinama drvoprerađivači u BiH susreću s problemom nedostatka sirovine, jer se veliki postotak izvoza odnosi upravo na sirovinu i rezanu građu. Podmirivanjem potreba drvoprerađivača u BiH, posebno onih koji imaju veći stupanj finalne obrade drveta, povećat će se broj zaposlenih u ovom sektoru. Nova zapošljavanja znače povećanje potrošnje i veće punjenje proračuna i izvanproračunskih fondova. Stoga prioritet svih treba biti da Bosna i Hercegovina bude prepoznatljiva po izvozu kvalitetnih proizvoda od drveta, a ne sirovina”, poručuju iz UP FBiH

Izvor: Dnevnik.ba

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM