Vrijeme objave: 30.08.22 @ 10:10

Kremasti povrtni rižoto!

Rižoto je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od riže i temeljca, s dodatkom mesa, ribljih plodova ili povrća, koje je uvijek obilno začinjeno parmezanom. U ovoj verziji odlučili smo se za laganu vegetarijansku opciju.

Sastojci:

900 ml vrućeg povrtnog temeljca

30 ml maslinovog ulja

160 g cvjetova brokule, nasjeckanih

120 g paprike, tanko nasjeckane

¼ žličice soli

¼ žličice papra

120 g ljutike, tanko nasjeckane

180 g riže

60 ml suhog bijelog vina

20 g parmezana, naribanog

1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog.

Priprema:

1. Zagrijte temeljac

U loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte povrtni temeljac do vrenja, smanjite vatru i krenite pripremati povrće.

2. Pirjajte povrće

Na srednje jakoj vatri zagrijte 15 ml maslinovog ulja i dodajte cvjetove brokule i papriku. Začinite sa soli i paprom i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, otprilike 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur, a tavu vratite na vatru.

3. Pržite ljutiku

Zagrijte ostatak maslinovog ulja pa dodajte nasjeckanu ljutiku te ju pržite dok ne omekša, otprilike 1 do 2 minute. 

4. Pržite rižu

Dodajte rižu i pržite 1 minutu uz povremeno miješanje. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne upije, otprilike 1 do 2 minute.

5. Kuhajte rižoto

Postepeno dodajite vrući povrtni temeljac, neprestano miješajući. Svaki put kad riža upije tekućinu dodajte je još malo, postupak ponavljajte dok se riža ne skuha, a za to će vam biti potrebno otprilike 15 do 20 minuta. Rižoto sklonite s vatre i začinite sa soli i paprom. Umiješajte parmezan i povrće.

6. Poslužite

Poslužite u dublje posude i pospite sjeckanim peršinom.

blaz750x200
Oglasi
LM