viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.08.23 @ 16:26
OGLAS

Skoro pola milijuna maraka koštat će dva nova vozila u kojima će se voziti članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Kako je objavio portal Valter, toliko koštaju luksuzne limuzine za čiju su nabavku već sklopljeni ugovori, najprije 7. kolovoza s tvrtkom Brčko-gas d.o.o., ovlaštenim predstavnikom vozila VW i Audi (ugovor vrijedan čak 318.000 KM!), a samo tri dana kasnije ugovor o kupovini motornog vozila SUV, koji košta više od 164.000 KM, Predsjedništvo BiH je sklopilo s kompanijom Porsche Inter Auto BH d.o.o.

OGLAS

Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara, predviđeno je da državne institucije raspolažu samo s dva vozila visoke klase, cijene do 160.000 KM.

OGLAS

Predsjedništvo BiH, kao i Ustavni sud BiH te Ured za reviziju institucija BiH izuzeti su od primjene ovog akta, pa vozila nabavljaju po svom internom pravilniku koji ne propisuje nikakva ograničenja za nabavnu vrijednost novih vozila.

OGLAS

Ustaljena praksa, predviđena internim pravilnikom, jeste da članovi Predsjedništva BiH koriste terenska i vozila visoke klase. Nova se kupuju kada postojeća prijeđu 100.000 kilometara i za to im se automatski osiguravaju sredstva iz proračuna.

Tako će, prema saznanjima Valtera, limuzina od 318.000 KM pripasti Željki Cvijanović, dok se Komšić zadovoljio nešto skromnijim, 164.000 skupim SUV-om.

Limuzina koja će voziti Cvijanović, će imati crna kožna sjedišta, akustična dupla stakla za izolaciju od buke, digitalni radio i TV, asistente za praćenje pravca kretanja te prilikom parkiranja, multifunkcionalni kožni upravljač, kao i tvornički ugrađen hladnjak za piće te ugrađeni projektor na prednjem staklu.

Valter također navodi kako je luksuzno vozilo Željke Cvijanović koštalo 589 prosječnih mirovina njenih glasača.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM