viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.05.23 @ 15:36

Tko će ponijeti titulu laureata Večernjakova pečata za Osobu godine među 150 odabranih kandidata? Doznajte 26. svibnja…

Uspješni gospodarstvenici, vjerski autoriteti, političari, kulturni djelatnici, glazbenici, sportaši, znanstvenici, ali i “obični, mali ljudi velikih djela”… osobe su koje su obilježile prošlu i prve mjesece ove godine. Ocjenjivački sud Večernjakova pečata izabrat će tko je među njima ostavio najviše traga. Svjesna kako pojedini kandidati neće biti za svakoga prihvatljivi, Direkcija Večernjakova pečata je u okružju u kojem živimo nastojala prepoznati i istaknuti one koji su ponajviše obilježili vrijeme iza nas. Uvažili smo pritom i činjenicu da u BiH postoje – tri istine. U tom kontekstu možda ima kandidata koji su jednima heroji, a drugima ne. Pri odabiru uvažavali smo rodnu, zemljopisnu, nacionalnu i vjersku te svaku drugu raznolikost, vodeći računa i o tome da među nominiranima budu osobe iz svih društvenih sfera. Također, kroz pojedine kandidate htjeli smo podsjetiti i na nezaobilazne događaje koji su obilježili godinu. Od više od tisuću kandidata sa šireg popisa, odabrali smo njih 150. Nadamo se kako ćete, analizirajući ovaj izbor, prepoznati našu dobru namjeru. Tko će biti laureati Pečata u pojedinim kategorijama i tko će postati Osoba godine, odlučit će Večernjakov Ocjenjivački sud. No, bez obzira na to tko 26. svibnja bude izabran, svaki od nominiranih iza sebe ima upečatljivu priču. Bilo da je ona životna, poslovna ili pak politička.

OGLAS

Pogledajte tko su kandidati za Večernjakov pečat u kategoriji GOSPODARSTVO

RUSMIR HRVIĆ

Izvozi u cijeli svijet, ima 17 tvrtki, svojih 2000 proizvoda i više od 4000 zaposlenih, kruh umirovljenicima daje za 1 KM

OGLAS

S malom trgovinom krenuli prije 35, tvornicu šećera pokrenuli prije 20, a tvornicu keksa prije 17 godina. AS Holding s vlastitom proizvodnjom doživljava ekspanziju i najjači je u prehrambenoj branši. Ni najveće svjetske krize nisu ih poljuljale. Naprotiv, pokazali socijalnu crtu i prema radnicima i prema najugroženijim građanima. Preuzeli i Bosnalijek.

OGLAS

MLADEN MILANOVIĆ

Njegove banke imale 51 mil. KM dobiti. Ulaže u građevinarstvo, cestogradnju, naftni biznis… Među najmoćnijima u RS-u

Zapošljava više od 2500 radnika u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U RS-u preuzeo Sberbank i postao najmoćniji bankar. Njegova poduzeća redovito su u vrhu po prihodima i dobiti. Posebice se ističu njegov dobrotvorni rad, pomoć socijalno ugroženima, izgradnja crkvi, škola… Najbogatiji poduzetnik te, po mnogima, treći najutjecajniji građanin RS-a.

KATARINA KAFADAR

Magistra ekonomije i prava na čelu Udruge poslodavaca Vitez i tvrtke Ovnak, uspješne na tržištu više od tri desetljeća

Na vodećoj poziciji obiteljskog poduzeća prepoznatog u BiH i šire. Uz brend CM koji sadrži najbolje kozmetičke proizvode, postali prepoznatljivi i u autoindustriji. Predsjednica, pokretačka snaga gospodarstva u središnjoj Bosni, bori se za što bolju infrastrukturu kako bi tvrtke koje ostvaruju prihode veće od milijardu KM još bolje radile i više zapošljavale.

PAUL CRONIN

Australski industrijalac u Varešu traži plemenite metale. U “zlatni” projekt već uložio 250 milijuna dolara

Na čelu Adriatic Metalsa iz Australije, u rudarskome gradu u srcu BiH traži zlato, cink, olovo, barit, srebro, bakar… “Zlatna groznica” trese Vareš, a nalazišta su vrijedna više od milijardu i pol maraka. Stotine radnika već dobile posao, sve ih uči i engleski jezik. Gradi ceste, škole, podupire mlade. Dobitnik nagrade Sarajevo Business Foruma za investiciju godine.

PETAR ĆORLUKA

U Austriji kupio tvornicu slatkiša i seli je u Hercegovinu. S Violetom i Lastom osvojio regiju. Zaposlio 1200 radnika

Ono što se proizvodilo u najmoćnijim državama Europe, danas nastaje u Grudama i Čapljini. Neumorni graditelj, investitor, poduzetnik… zapošljava i brine se o tisućama obitelji. Njegove tvrtke proizvode sve – od higijenskih potrepština do slastica, a njegov potpis nose i hoteli, dom za starije i nemoćne…, sve po najvišim, svjetskim standardima.

HANADI DŽABIĆ

Vratila se iz Njemačke u BiH i upravo Nijemce uvjerila da ulažu u proizvodne pogone u Vogošći

Ekonomistica s njemačkom diplomom školovala se i u Nizozemskoj. Plijeni pozornost jer je u svoju zemlju dovela investitore. Tvrtka Nanotehnologija radi po najnovijim znanstvenim metodama razvijenima u Njemačkoj. Njezina osnivača Nielsa Raedera osvojila svojom energijom, posvećenošću poslu i orijentiranošću rezultatima.

PERO ĆORIĆ

Novi čelnik Privredne komore RS-a. S vlastitom tvrtkom proizvodi autodijelove za najjače svjetske kompanije

Unatoč globalnoj pandemiji i ratu u Europi, povećali broj radnika, a ukupni prihodi Megamonta porasli za 20 posto. Smatra ih se osovinom gospodarstva u Čelincu, općini koju drže na životu. Njihovi električni proizvodi za kućanstvo i autoindustriju masovno se izvoze u Sloveniju i Italiju. Ugovorenih poslova imaju i za nekoliko godina unaprijed.

MERIMA DŽEVDETBEGOVIĆ

Obiteljsko poduzeće pretvorila u poslovno carstvo, meso izvoze na daleka tržišta, razvijaju moderne tehnologije

U Tuzli zapošljavaju stotine radnika, proizvedu 3,5 milijuna kg mesa i mesnih prerađevina, koji odlaze diljem svijeta. Direktorica, magistra higijene i tehnologije namirnica životinjskog podrijetla, sudjeluje u strateškom razvoju tvrtke, novih proizvodnih pogona i tehnoloških linija. Dobitnica priznanja za uspješne žene poduzetnice u BiH.

GORAN VRHOVAC

U novu tvornicu u Prnjavoru uložio oko 10 milijuna KM. Bonito proizvode biraju kupci od Europe pa sve do Afrike

Davne 1989. pokrenuli obiteljski biznis, a ustrajnim radom Mladegs Pak postao sveprisutan i prepoznatljiv. Proizvode više od 350 prehrambenih artikala, uz nadaleko poznati Bonito kečap. Traže ih trgovinski lanci diljem svijeta – od Lidla, preko Pennyja, Aldija do Spara… Pomažu i lokalnoj zajednici. Obnovili gradski park u Prnjavoru.

NIJAZ HASTOR

Najbogatiji Bosanac nakon proizvodnje autodijelova gradi prvu privatnu bolnicu, kupio banku i osiguravateljsku kuću

Karijeru počeo u Tvornici automobila Sarajevo u kojoj je njemački VW imao 49 posto udjela. Prije rata pokrenuo Prevent. Zapošljava više od 10.000 radnika. Lani proširio poslovanje i na bankarski sektor te preuzeo Sberbank u Federaciji BiH, nakon njega kupio i Central osiguranje. U Sarajevu uskoro otvara jedinstvenu ASA bolnicu vrijednu 120 milijuna KM.

SNJEŽANA KÖPRUNER

Nakon električnih bicikala – iz njezinih pogona u Travniku izišlo i prvo bh. dostavno vozilo. Gradi tvornicu u Rami

Jedna od najuspješnijih bh. poduzetnica, rođena Dalmatinka, vlasnica i direktorica travničke tvrtke GS-TMT koja je pokretač gospodarske revolucije u BiH. Ima više od 500 zaposlenih. Stipendira djecu radnika, otvorila im i vrtić, pokrenula blagajnu uzajamne pomoći. Vlastitim novcem u Travniku obnovila rodnu kuću nobelovca Ive Andrića.

SAVO MIRKOVIĆ

Na čelu Rudnika i TE Stanari, najuspješnijeg gospodarskog društva u RS-u, proizveli rekordne količine struje

Zapošljavaju 1000 radnika i među najvećim su gospodarskim subjektima Republike Srpske. Cjelokupnu dobit ulažu u nove projekte. Među omiljenim su poslodavcima jer često nagrađuju svoje radnike bonusima, ali i pomažu lokalnoj zajednici. Inače, balkanski “kralj struje” Vuk Hamović, vlasnik EFT Rudnika i termoelektrane, najavljuje nove projekte.

AIDA ZUBČEVIĆ

Predsjednica Udruge poslovnih žena u BiH. Njezini proizvodi od ljekobilja stigli i do Turske, Australije, Katara…

Vlasnica tvrtke Faveda koja proizvodi, otkupljuje i prerađuje ljekovito bilje, traženo sa svih strana. Uz to, članica je Međunarodne ženske poduzetničke mreže, dobitnica svjetske Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, regionalnoga priznanja “Cvijet uspjeha”. Njezina ljekovita receptura prepoznata u svijetu.

ZLATKO ORŠOLIĆ

Samozatajni poduzetnik u Domaljevcu gradi tvornicu, proizvodit će sladolede po jedinstvenome receptu

Od prodavaonice 1989. godine Yimor došao do 46 trgovina diljem BiH. Posavski brend ulaže više od 15 milijuna KM u novu tvornicu, gdje će po originalnoj i visoko kvalitetnoj recepturi proizvoditi omiljenu ljetnu slasticu i zaposliti nove radnike. U svom vlasništvu imaju i MEGA Diskont, prvi bh. diskont, kao i vlastite robne marke Doma i CLASSY.

AMIR GROSS KABIRI

Aluminij Industrija postala najveći bh. uvoznik i izvoznik. Izraelac širi biznis, proizvodit će i autodijelove

M. T. Abraham Group ulazi i u autoindustriju za koju će proizvoditi dijelove. Od uništenog hercegovačkog giganta u Mostaru stvorena tvornica koja zapošljava, investira i širi poslovanje. Otvorili i suvremenu galeriju u kojoj su djela najpoznatijih svjetskih umjetnika. Generalni sponzor Zrinjskog, nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine.

ELMANA PELKO

Arhitektica novih tehnoloških rješenja u najuspješnijoj IT tvrtki u BiH, posluju s vodećim kompanijama SAD-a, EU-a…

Od svog utemeljenja 2010. godine Mistral se pozicionirao kao poslodavac za najbolje računalne stručnjake u BiH, s više od 300 njih. Među njima je i rođena Zeničanka koja izrađuje projekte i softverski inženjering podiže na visoku razinu. Povezali se s tvrtkom koja posluje u Americi, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Švedskoj…

SVJETLAN STANIĆ

Preuzeo Marasku, brend star više od dva stoljeća. Uspješni poduzetnik na čelu Prstena i počasni konzul Južne Koreje

Kreševljak, vlasnik dviju tvornica u RH i BiH sa zajedničkim kapacitetom od 150 milijuna litara. Iz Juicyja i Maraske izlaze najpoznatiji napici… Proizvodi idu i preko oceana te se izvoze u 28 država. Stanić Grupa ima predstavništva u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Dubaiju… U BiH vodi jednu od najvećih udruga Hrvata. Pokrenuli niz novih projekta.

SABAHUDIN BLAŽEVIĆ

Graditelj stadiona u Kataru u projektima vrijednim stotine milijardi dolara. Proizvodi kruzere za svjetski jet-set

Bišćanin, koji je doživio brojne neugodnosti zbog navodnih snimki, vratio se jači nego ikad. FIFA mu dodijelila certifikat zbog uspješne gradnje stadiona za Svjetsko prvenstvo. Uz nogometnu arenu, izgradio i još dvije postaje metroa. Projekt veći od 700 milijuna dolara radilo 250 inženjera, tehničkih osoba i radnika iz BiH. Pokrenuo i posao s luksuznim plovilima.

DARINKA BANJAC

Žena ispred svoga vremena, prepoznali je Microsoft i IBM. S tvrtkom pokrenula informatičku revoluciju

U gotovo dva i pol desetljeća poslovanja postali jedni od lidera u digitalnoj transformaciji, konzaltingu, inovativnim rješenjima, tehnološkim uslugama i razvoju proizvoda. Osim s računalnim gigantima, partneri s više od 350 svjetskih, regionalnih i domaćih tvrtki. Čelnica Udruge za informacijske tehnologije pri Privrednoj komori RS-a.

MATE RIMAC

Tvorac najbržih auta na svijetu uskoro bi mogao juriti i u robotaksiju. U rodnom Livnu razvija turizam

Za 12 milijuna eura prodao Bugatti Chiron Profilée, koji je postao najskuplje plaćeni automobil u povijesti. Više od 2000 zaposlenih radi u Svetoj Nedelji i diljem EU-a. Tehnološki park Linnovate podražava inovativne ideje mladih iz BiH. U biznisu s jurilicama, električnim biciklima, romobilima, robotaksijima, baterijama, turizmu, poljoprivredi… Njegov rad prati i Elon Musk.

Oglasi
LM