viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 23.10.23 @ 07:46

Prodaja elektronskih cigareta nije zakonski zabranjena maloljetnim osobama u Republici Srpskoj. Obrazovni djelatnici apeliraju na donošenje zakonskog ograničenja, jer je sve veći broj učenika koji koriste elektronske cigarete. Pulmolozi upozoravaju da su štetne po zdravlje, što su pokazala i istraživanja studenata kemije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovni radnici na razne načine pokušavaju kontrolirati pušenje kako klasičnih tako i elektronskih cigareta u školama. Osim pojačanih dežurstava nastavnika i video nadzora, uvedene su i evidencijske liste odlaska u toalet tokom sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Sada je izazov da se to radi u učionici i postavi na neku od mreža. Neki roditelji čak smatraju da kad ih upozorimo da je dijete viđeno sa elektronskom cigaretom smatraju da su zdrave i da nisu štetne”, kaže za BHRT Ivana Ljubojević, ravnateljica OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”.

U Inspektoratu Republike Srpske ističu da elektronske cigarete i nargile nisu prepoznate kao duhanski proizvodi i za njihovu prodaju učenicima nema zabrana i novčanih kazni kao za klasične cigarete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Zakoni koji reguliraju proizvodnju i promet duhanskih proizvoda ne prepoznaju elektronske cigarete kao vrstu proizvoda koja bi bila zabranjena za prodaju osobama mlađim od 18 godina, jer elektronske cigarete nisu proizvod nastao preradom biljnog duhana”, kaže Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata RS.

Iako proizvođači tvrde da zamjenske aromatične cigarete ne izazivaju zavisnost i da nisu štetne po zdravlje, pulmolozi tvrde suprotno. Ističu da svaka materija koju unosite u pluća izaziva upalnu reakciju i dovodi do neželjenih efekata.

,,Moguće da reagiraju u obliku astmatskog napada , spazma, u obliku nekontroliranog kašlja, gušenja sve što druge inhalatorne materije mogu da izazovu. Sve ono što se udiše u pluća bezrazložno može izazvati štetne posljedice po pluća”, kaže Mirko Stanetić, pulmolog na UKC-u Banja Luka.

Opširnije u prilogu:

Oglasi
LM