viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.06.23 @ 06:45

Rudnik mrkog uglja u Banovićima se ponovo zadužuje, a nakon nedavnog kredita u iznosu od pet milijuna KM, sada traže iznos od 2,5 milijuna maraka.

Naime, Rudnik mrkog uglja u Banovićima nalazi se u postupku javne nabavke najpovoljnje banke za revolving kredit u iznosu od 2,5 milijuna KM, sa rokom otplate od šest mjeseci.

OGLAS

Kako je navedeno u tenderu, ponuđači moraju biti registrirani za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke.

OGLAS

Prema natječaju, ponuđači u svrhu dokazivanja profesionalne sposobnosti, trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u odgovarajućem profesionalnom ili drugom registru u zemlji u kojoj su regisrirani ili da osiguraju posebnu izjavu ili potvrdu nadležnog organa kojom se dokazuje njihovo pravo da obavljaju profesionalnu djelatnost, koja je u vezi sa predmetom nabavke.

OGLAS

Rok za prijavu je 17. srpanj ove godine, a procijenjeni trošak kredita je 93.500 KM. Razlog podizanja novog kredita za sada nije poznat.

Ovo je zapravo drugo kreditno zaduženje banovićkog rudnika u ovoj godini, s obzirom na to da su nedavno u jednoj komercijalnoj banci u BiH dobili pozajmicu u iznosu od pet milijuna maraka.

S druge strane, upravljačka struktura rudnika je prije nekoliko dana izmijenjena. Kadrovi SDA su smijenjeni, dok je imenovana nova garnitura, koja većinski dolazi iz PDA.

Naime, nakon odluke Vlade FBiH, Nadzorni odbor RMU Banovići je smijenio generalnog direktora Elvira Salihovića te njegove suradnike Elvira Jamkovića, Kenana Modrića, Azura Bećirovića i Damira Mrkonjića.

Umjesto njih su imenovani Rasim Dostović na poziciju vršitelja dužnosti generalnog direktora, te v. d. izvršni direktori Mirsad Bečić, Enes Šabanović, Nenad Todorović i Adem Bošnjić.

Vlada FBiH je prvobitno dala suglasnost za imenovanje Dostovića, Bečića i Šabanovića, koji su kadrovi PDA, dok je naknadno upućena suglasnost i za preostala dva člana uprave. Zbog ovakvog načina imenovanja uprave u Banovićima je nedavno došlo do popunog rascjepa SDP-a.

Na loše poteze Vlade FBiH prije nekoliko dana je upozorila i smijenjena uprava rudnika. Kako su kazali, ugrožena je stabilnost rudnika, a posljedice će izgledno osjetiti i cijelo elektroenergetski sektor u našoj zemlji.

Oglasi
LM