viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 26.11.23 @ 14:42

Najveća europska niskotarifna aviokompanija Ryanair konačno će pokrenuti letove iz Sarajeva. Irski gigant dosad nije letio iz glavnog grada BiH, piše BiznisInfo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da su tri kompanije ispunile uvjete javnog poziva za subvencioniranje avioprometa na području Županije Sarajevo koji je raspisala Turistička zajednica ŽS. Riječ je kompanijama Ryanair, Sunexpress Airlines i Wizz Air. Odlukom je naloženo da se sa ove tri avikompanije potpiše ugovor, što znači da je to gotova stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji o tome ka kojim gradovima će biti otvorene linije i kada, trebali bi biti objavljeni uskoro, a naročito su velika očekivanja od Ryanaira. Ono što je jasno jeste da konačno kreće velika borba europskih niskotarifnih giganta za putnika iz Sarajeva. Sasvim je sigurno da se može očekivati veliki broj linija ka mnogim europskim destinacijama, te da putnike očekuju znatno jeftinije karte nego što je to sada slučaj. Wizz Air je ranije imao bazu u Sarajevu, ali ju je ugasio, a trenutno ima samo liniju ka Londonu.

Sarajevu će sigurno ići naruku i svojevrsni krah aerodroma Tuzla, koji je donedavno bio zvijezda regije. No, Ryanair je ove godine napustio taj aerodrom, dok je Wizz Air ugasio bazu i drastično smanjio broj linija. Veoma je zanimljiva i treća kompanija koja će pokrenuti letove, a o kojoj se malo govori – Sunexpress Airlines.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je također o niskotarifnoj kompaniji koja je nastala još 1989. godine kao zajedničko ulaganje dva velikana – Turkish Airlinesa i njemačke Lufthanse. Kompanija ima snažnu flotu i leti za veliki broj europskih gradova, pa nema sumnje da će biti ozbiljna konkurenija divovima kao što su Ryanair i Wizz Air. U svakom slučaju, jasno je da Sarajevo može očekivati pravu ekspanziju u narednom periodu i da će konačno biti povezano sa Europom kako to i zaslužuje kao glavni grad jedne države.

Oglasi
LM