viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.11.23 @ 07:14

Šef Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler izrazio je uvjerenje da je realno očekivati da vlasti u BiH do ožujka iduće godine ispune potrebne uvjete da bi Europska komisija mogla izvijestiti Vijeće EU-a o napretku na europskom putu. Sattler je rekao da su vlasti na razini BiH, uključujući Vijeće ministara, u prošloj godini intenzivirale rad na reformskim pitanjima.

– Najnoviji paket proširenja ohrabrenje je vlastima BiH za daljnje iskorake u vezi s neriješenim reformskim pitanjima – rekao je Sattler.

OGLAS

On je istaknuo da će napredak na europskom putu jednako potaknuti prijeko potrebni ekonomski rast i ulaganja. Govoreći o 14 ključnih prioriteta koji su stavljeni pred BiH još 2019. godine, Sattler je objasnio što vlasti konkretno moraju učiniti, odnosno koje reforme ispuniti da bi pregovori počeli. – U razgovorima s vlastima bili smo jasni kada je riječ o našim očekivanjima u vezi s reformskim procesom. Potrebni su dosljedan rad i napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije o BiH – rekao je Sattler za Dnevni avaz.

OGLAS

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini napomenuo je da je u pripremi niz nužnih reformi i da bi njihova finalizacija poslala snažan signal spremnosti zemlje da napreduje u procesu pridruživanja EU. – Da spomenemo samo neke – usvajanje zakona o sudovima, o sprječavanju sukoba interesa, izmjene i dopune Izbornog zakona u dijelu koji se tiče integriteta te Zakona o sprječavanju pranja novca nadohvat su ruke – rekao je Sattler. Prema njegovim riječima, od suštinskog je značaja realizacija sporazuma s Eurojustom i Frontexom, kao i usvajanje programa usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

OGLAS

Pred BiH, podsjećamo, povijesna je prilika da uz ubrzanje ispunjavanja uvjeta dobije mogućnost otvaranja pregovora, dok je paralelno s tim procesom važan i novi plan rasta za zapadni Balkan koji donosi mogućnost jačanja gospodarstva.

Oglasi
LM