viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.04.23 @ 17:30
OGLAS

Vožnja bicikla je nesumnjivo jedan od najboljih, najbržih i najzdravijih oblika prijevoza. Mnogima je bicikl prijevozno sredstvo od točke A do točke B. Kakav god bio vaš odnos s biciklom, pravila treba znati i pridržavati ih se.

Kao i u svakoj aktivnosti na otvorenom i u biciklizmu postoje određene opasnosti kojih bi vozač trebao biti svjestan. Najveće opasnosti vjerojatno su prisutne kod vožnje po istoj cesti kao i automobili. Biciklisti bi trebali usvojiti osnovne vještine i principe biciklizma po cestama, pogotovo početnici, jer za njih vožnja po frekventnim cestama može biti zastrašujuća. Sljedećih nekoliko sigurnosnih mjera može učiniti korištenje biciklom sigurnijim, zabavnijim i puno manje stresnim.

OGLAS

Nošenje kacige

OGLAS

Biciklisti bi trebali nositi zaštitne kacige. Kaciga treba da bude udobna i ne bi se smjela micati kada se rade nagli pokreti glavom.

OGLAS

Pregled bicikla

Prije vožnje po prometnicama potrebno je napraviti pregled bicikla. Provjeriti da li kočnice rade dobro, očistiti reflektore, provjeriti da li je pritisak u gumama adekvatan, podesiti sjedište prikladnoj visini.

Uvijek voziti po pravoj strani ceste

Vozač bicikla dužan je da se kreće što bliže desnoj ivici kolnika, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi odnosno traci. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za promet bicikala oba smjera vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.

Pridržavati se prometnih pravila

Poštovati prometna pravila, stop znakove i stop svjetla, te naučiti i slijediti sva prometna pravila i propise. Prilagoditi vožnju vrsti i stanju kolnika.

Ne raditi nagle pokrete

Ne raditi ništa što bi moglo iznenaditi vozače automobila. Vozač u automobilu vjerojatno neće moći tako brzo reagirati. Signalizirajte drugim vozačima kada se spremate na neki pokret.

Biti vidljiv

Vozač bicikla u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroflektirajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.

Biti svjestan svega što vas okružuje

Treba biti svjestan uvjeta po kojima se vozi i uvijek voziti oprezno. Pratiti kretanje prometa i biti spremni na manevre kako bi održali sigurnost. Držati oči otvorene jer nikad ne znamo koji automobil se može zaustaviti ispred ili tko bi mogao otvoriti vrata parkiranog automobila. Uvijek održavati siguran razmak od drugih vozila. Smanjiti brzinu vožnje kod približavanja raksrsnici zbog blagovremenog uočavanja prometne signalizacije i drugih sudionika.

Ne izvoditi akrobacije

Nikada ne raditi nagle pokrete ili akrobacije na cestama na kojima prometuju motorna vozila. Posebno voditi računa o ravnoteži prilikom davanja znakova rukama.

Vozač bicikla naročito ne smije:

– Ispuštati upravljač iz ruku, osim kad najavljuje promjenu smjera kretanja;

– Sklanjati noge sa pedala;

– Pridržavati se za drugo vozilo;

– Voditi, vući ili potiskivati druga vozila odnosno životinje, osim vući priključno vozilo za bicikl;

– Dopustiti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano;

– Prevoziti predmete koji mogu ga ometati tokom upravljanja;

– Imati na oba uha slušalice za audio uređaje;

– Koristiti mobilni telefon, piše BIHAMK.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM