OGLAS
Vrijeme objave: 22.06.23 @ 13:51
OGLAS

Na današnji dan prije tačno 25 godine konvertibilna marka je uvedena kao sredstvo plaćanja na teritoriji BiH.

OGLAS

Prve novčanice puštene su u opticaj 22. lipnja 1998. godine. Na samom početku u opticaj su puštene novčanice različitog dizajna u dva bh. entiteta, ali su se novčanice vraćale u Centralnu banku BiH, gdje nisu ponovo sortirane, pa su se izmiješale i vrlo brzo se KM počela koristiti kao zajednička valuta.

Pregovori o dizajnu prvog kompleta novčanica trajali su više mjeseci prije nego je izgled predstavljen 21. siječnja 1998. godine. Iako je Predsjedništvo BiH u to vrijeme bilo veoma blizu dogovora, ipak je izostao sporazum pa je dizajn nametnuo visoki predstavnik Carlos Westendorp u dogovoru s tadašnjim guvernerom Peterom Nichollom.

OGLAS

Određeno je da to budu bh. književnici sve tri nacionalnosti. Vremenom su povučene papirne novčanice od 50 feninga i jedne marke, a uvedena je novčanica od 200 KM koja ima samo jedan dizajn.

OGLAS

Konvertibilna marka je vrlo brzo stekla povjerenje građana BiH jer je odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine vezana za euro.

OGLAS

Novčanice od 50 feninga, 1, 5, 10, 20, 50 i 100 konvertibilnih maraka tiskane su u francuskoj tiskari Francois-Charles Oberthur, Fiduicare u Parizu, a novčanica od 200 KM u austrijskoj tiskari Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH (OeBS) u Beču.

Prve kovanice puštene su u opticaj 9. prosinca 1998. godine.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM